Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ BESLENME BİYOKİMYASI-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBiyomoleküllerin tanımlanması, insan metabolizmasında geçirdiği evrelerin ve metabolik yolakların beslenme ile ilişkisinin belirlenmesi, metabolik enerji dönüşümlerinin yorumlanması, açlık, tokluk, hastalık durumlarında metabolizmanın incelenmesi, sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının açıklanması, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi, biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Biyomoleküller,Metabolik reaksiyonlar,Enerji dönüşümleri,Enzimler,Vitaminler ve mineraller,Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri,Açlık tokluk metabolizması-I,Açlık, tokluk metabolizması-II,Beslenme bozukluklarında metabolizma,Obezite metabolizması,Diyabet metabolizması,Biyokimyada klasik analitik yöntemler,Biyokimyada ileri analitik yöntemler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Biyomolekülleri tanır, metabolik reaksiyonlar ve enerji dönüşümleri üzerine etkilerini tanımlar.10, 16, 9A, D, E
2. Beslenmeye bağlı değişimlerin metabolizma ve sağlık üzerine etkilerini açıklar.10, 16, 9A, D, E
3. Sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarını açıklar.10, 16, 9A, D, E
4. Biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunları çözer.10, 16, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1BiyomoleküllerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Metabolik reaksiyonlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Enerji dönüşümleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4EnzimlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Vitaminler ve minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Açlık tokluk metabolizması-IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Açlık, tokluk metabolizması-IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Beslenme bozukluklarında metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Obezite metabolizmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Diyabet metabolizmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Biyokimyada klasik analitik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Biyokimyada ileri analitik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel DeğerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Nutritional Biochemistry, 2nd edition (ISBN: 0121348369);Academic Press. 1999. 2. Meral AKSOY, Beslenme Biyokimyası, 2011. 3. İlgili literatürler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ BESLENME BİYOKİMYASI-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBiyomoleküllerin tanımlanması, insan metabolizmasında geçirdiği evrelerin ve metabolik yolakların beslenme ile ilişkisinin belirlenmesi, metabolik enerji dönüşümlerinin yorumlanması, açlık, tokluk, hastalık durumlarında metabolizmanın incelenmesi, sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarının açıklanması, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarının incelenmesi, biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunların çözümlenmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiBu ders; Biyomoleküller,Metabolik reaksiyonlar,Enerji dönüşümleri,Enzimler,Vitaminler ve mineraller,Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileri,Açlık tokluk metabolizması-I,Açlık, tokluk metabolizması-II,Beslenme bozukluklarında metabolizma,Obezite metabolizması,Diyabet metabolizması,Biyokimyada klasik analitik yöntemler,Biyokimyada ileri analitik yöntemler,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Biyomolekülleri tanır, metabolik reaksiyonlar ve enerji dönüşümleri üzerine etkilerini tanımlar.10, 16, 9A, D, E
2. Beslenmeye bağlı değişimlerin metabolizma ve sağlık üzerine etkilerini açıklar.10, 16, 9A, D, E
3. Sindirim ve metabolik enzimlerin yapı ve fonksiyonlarını, vitaminler ve minerallerin metabolizmadaki fonksiyonlarını açıklar.10, 16, 9A, D, E
4. Biyokimyada kullanılan deneysel yöntemler ve ileri analiz tekniklerin yardımıyla beslenmeye bağlı metabolik sorunları çözer.10, 16, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1BiyomoleküllerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Metabolik reaksiyonlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Enerji dönüşümleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4EnzimlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Vitaminler ve minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Beslenmenin sağlıklı bireylerde metabolik etkileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Açlık tokluk metabolizması-IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Açlık, tokluk metabolizması-IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Beslenme bozukluklarında metabolizmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Obezite metabolizmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Diyabet metabolizmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Biyokimyada klasik analitik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Biyokimyada ileri analitik yöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel DeğerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1.Nutritional Biochemistry, 2nd edition (ISBN: 0121348369);Academic Press. 1999. 2. Meral AKSOY, Beslenme Biyokimyası, 2011. 3. İlgili literatürler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34