Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İLERİ BESLENME II | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 10 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobesin öğelerinin metabolizmasını biyokimya, fizyoloji, toksikoloji ve beslenme bilimleri açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sindirim sistemi ve metabolik olaylarda mikro besin öğelerinin rolü,Diyetle alınan suyun vücutta kullanılması, eksikliğinde görülebilecek metabolik bozukluklar,Besinlerle alınan sodyum ve potasyumun vücuttaki fonksiyonları, eksikliğinde gelişebilecek sorunlar,Besinlerle alınan demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve bakır minerallerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan magnezyum, selenyum ve krom minerallerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan A ve D vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan E ve K vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan B grubu vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları,Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri,Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar,Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için mikro besin ögelerinin önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Besinleri mikro besin ögeleri içeriğine göre açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük mikro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sindirim sistemi ve metabolik olaylarda mikro besin öğelerinin rolü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Diyetle alınan suyun vücutta kullanılması, eksikliğinde görülebilecek metabolik bozukluklar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Besinlerle alınan sodyum ve potasyumun vücuttaki fonksiyonları, eksikliğinde gelişebilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Besinlerle alınan demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve bakır minerallerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Besinlerle alınan magnezyum, selenyum ve krom minerallerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Besinlerle alınan A ve D vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besinlerle alınan E ve K vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besinlerle alınan B grubu vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Introduction to Human Nutrition . The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 2.Nutrition and Metabolism; The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition; Blackwell Publishing. 2003. 4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy.Elseiver, 2008. 5. Mahan LK, Stump SE, Raymond JL. Krause's Food and the Nutrition Care Process. Elseiver, 2013. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | |||
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 3 | 10 | 30 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 20 | 5 | 100 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 6 | 18 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 6 | 18 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 292 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(292/30) | 10 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İLERİ BESLENME II | - | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 10 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. Indrani KALKAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikrobesin öğelerinin metabolizmasını biyokimya, fizyoloji, toksikoloji ve beslenme bilimleri açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Sindirim sistemi ve metabolik olaylarda mikro besin öğelerinin rolü,Diyetle alınan suyun vücutta kullanılması, eksikliğinde görülebilecek metabolik bozukluklar,Besinlerle alınan sodyum ve potasyumun vücuttaki fonksiyonları, eksikliğinde gelişebilecek sorunlar,Besinlerle alınan demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve bakır minerallerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan magnezyum, selenyum ve krom minerallerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan A ve D vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan E ve K vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan B grubu vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları,Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları,Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri,Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar,Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar,Genel Değerlendirme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Vücut fonksiyonları ve sağlıklı beslenmek için mikro besin ögelerinin önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
2. Besinleri mikro besin ögeleri içeriğine göre açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
3. Yaşa, cinsiyete, fiziksel aktivite ve bazı hastalıklara göre günlük mikro besin ögeleri gereksinimlerini, besin grupları ile miktarlarının alınması gereken miktarlarını açıklar. | 10, 16, 9 | A, D, E |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Sindirim sistemi ve metabolik olaylarda mikro besin öğelerinin rolü | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Diyetle alınan suyun vücutta kullanılması, eksikliğinde görülebilecek metabolik bozukluklar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Besinlerle alınan sodyum ve potasyumun vücuttaki fonksiyonları, eksikliğinde gelişebilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Besinlerle alınan demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve bakır minerallerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Besinlerle alınan magnezyum, selenyum ve krom minerallerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Besinlerle alınan A ve D vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Besinlerle alınan E ve K vitaminlerinin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Besinlerle alınan B grubu vitaminlerin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Besinlerle alınan pantetonik asit ve C vitamininin vücuttaki fonksiyonları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Tokluk durumunda vücutta değişiklik gösteren mikro besin öğeleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Su ve mikro besin öğesi alımı yetersizliğinde insan vücudunda oluşabilecek sorunlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Genel Değerlendirme | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Introduction to Human Nutrition . The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 2.Nutrition and Metabolism; The Nutrition Society, Blackwell Publishing. 2003. 3.Metabolic Regulation: A Human Perspective, 2nd edition; Blackwell Publishing. 2003. 4. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy.Elseiver, 2008. 5. Mahan LK, Stump SE, Raymond JL. Krause's Food and the Nutrition Care Process. Elseiver, 2013. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |