Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GEBE VE EMZİKLİ BESLENMESİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri beslenmenin gebelik ve emziklilik süreci ve sonucuna beslenmenin etkisi konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenmenin gebelik üzerine etkisi,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II,Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı,Gebelik ve hiperemezis gravidarum,Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi,Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri,Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi,Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler,Laktasyon fizyolojisi,Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri,Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri,Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri,Genel değerlendirme, tartışma, öneriler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenmenin gebelik ve laktasyon dönemindeki önemini açıklar.16, 6, 9A
2. Gebelik dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar.10, 16, 9A
3. Emzirme dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar.10, 16, 9A
4. Gebelik ve emzirme dönemlerinde karşılaşılan sorunları tanımlar, beslenme tedavilerini belirler.10, 16, 9A
5. Emzirme tekniğini, emzirme sırasında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini açıklayabilecektir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenmenin gebelik üzerine etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Gebelik ve hiperemezis gravidarumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastanelerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Laktasyon fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel değerlendirme, tartışma, önerilerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Mahan K, Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and diet therapy 12th edition Elsevier, 2010. 2. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 3. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı2510
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)211
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(211/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GEBE VE EMZİKLİ BESLENMESİ-Güz Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri beslenmenin gebelik ve emziklilik süreci ve sonucuna beslenmenin etkisi konularında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenmenin gebelik üzerine etkisi,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler I,Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler II,Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımı,Gebelik ve hiperemezis gravidarum,Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisi,Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleri,Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisi,Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastaneler,Laktasyon fizyolojisi,Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleri,Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileri,Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleri,Genel değerlendirme, tartışma, öneriler; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenmenin gebelik ve laktasyon dönemindeki önemini açıklar.16, 6, 9A
2. Gebelik dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar.10, 16, 9A
3. Emzirme dönemine ilişkin beslenme özelliklerini, tanımlayabilecek, çözüm önerilerini açıklar.10, 16, 9A
4. Gebelik ve emzirme dönemlerinde karşılaşılan sorunları tanımlar, beslenme tedavilerini belirler.10, 16, 9A
5. Emzirme tekniğini, emzirme sırasında karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini açıklayabilecektir.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenmenin gebelik üzerine etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Gebelik sürecindeki fizyolojik/metabolik değişiklikler IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Gebelik sürecindeki günlük enerji gereksinimi ve ağırlık kazanımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Gebelik ve hiperemezis gravidarumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Gestasyonel diyabet ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Gebelik sürecindeki besin ögeleri gereksinmeleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Gebelik sürecinde ortaya çıkan komplikasyonlar ve beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Anne sütü ile beslenmenin önemi, bebek dostu hastanelerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Laktasyon fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Laktasyon sürecindeki enerji ve besin ögeleri gereksinmeleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Emzirme tekniği, karşılaşılan sorunlar, çözüm önerileriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Laktasyon döneminde karşılaşılan sorunlar (şişmanlık, diyabet, HIV, allerji, vb) ve tedavi yöntemleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Genel değerlendirme, tartışma, önerilerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Mahan K, Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and diet therapy 12th edition Elsevier, 2010. 2. Lawrence RA, Lawrence MR.Breastfeeding. A guıde fort he medical profession. 7th edition. Mosby Elsevier. 2011. 3. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (Pediatrics, JADA, Am J Clin. Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34