Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. DİYET TEDAVİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, sindirim sistemi hastalıklarının insidansı, etyolojisi, semptomları ve gastrointestinal sistem hastalıklarının (GIS) tıbbi beslenme tedavisi hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin histolojisi,Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler,Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi,Genel değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanır.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlar.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatır..10, 16, 18, 4, 9A, D
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, D
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar.10, 16, 18, 4, 9A, D
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Sindirim sisteminin fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sindirim sisteminin fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sindirim sisteminin histolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişikliklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
15Genel değerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Stipanuk M H. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 2000. 2. Bowman Barbara A, Russell Robert M. Present Knowledge in Nutrition, ILSI Press,Washington DC, 2001.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14684
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer31545
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı3515
Genel Sınav ve Hazırlığı3515
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. DİYET TEDAVİSİ-Bahar Dönemi3+037
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Neda SALEKİ
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, sindirim sistemi hastalıklarının insidansı, etyolojisi, semptomları ve gastrointestinal sistem hastalıklarının (GIS) tıbbi beslenme tedavisi hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin fizyolojisi,Sindirim sisteminin histolojisi,Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişiklikler,Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi,Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisi,Genel değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanır.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlar.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatır..10, 16, 18, 4, 9A, D
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, D
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar.10, 16, 18, 4, 9A, D
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Sindirim sisteminin fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sindirim sisteminin fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Sindirim sisteminin histolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Sindirim sistemi hastalıklarında morfolojik ve enzimatik değişikliklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Ağız -yutak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Özofagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Karaciğer hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Patolojik bulgulara göre tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
15Genel değerlendirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Stipanuk M H. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 2000. 2. Bowman Barbara A, Russell Robert M. Present Knowledge in Nutrition, ILSI Press,Washington DC, 2001.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34