Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KLİNİKTE BESLENME-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Büşra Nur ÇATTIK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıKlinik uygulamalarda beslenmenin rolünü, hastalık yönetimindeki etkilerini ve tedavi stratejilerini öğretmek üzere tasarlanmıştır.
Dersin İçeriğiBu ders; Kronik hastalıklar ve non-farmakolojik tedavide beslenmenin yeri,Klinikte beslenme ve önemli hususlar,Dislipidemi ve Ateroskleroitk kalp-damar hastalıklarında diyet tedavisi,Hipertansiyon hastalığında diyet,Kalp yetmezliğinde diyet,Diabetes mellitus hastalığında diyet,Gut hastalığında diyet,Epilepsi hastalığında diyet,Mide-barsak hastalıklarında diyet,Böbrek hastalıklarında beslenme,Karaciğer hastalıklarında beslenme,KOAH'ta beslenme,Kanserde diyet,Obezite tedavisi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kronik hastalıkların beslenme ile ilişkisini tartışır.11, 14, 2A, E
3. Klinik ortamında beslenme uygulamalarının önemini tartışır.11, 14, 2A, E
4. Dislipidemi ve arterosklerotik kalp-damar hastalıklarının diyet tedavisine karar verir.11, 14, 2A, E
5. Hipertansiyon hastalığında beslenmenin etkilerini tartışır.11, 14, 2A, E
6. Kalp yetmezliği durumunda diyet uygulamalarına karar verir.11, 14, 2A, E
7. Diyabetes mellitus hastalığında beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
8. Gut hastalığında beslenmenin önemini analiz eder.11, 14, 2A, E
9. Epilepsi hastalığında beslenmenin rolünü tartışır.11, 14, 2A, E
10. Mide-bağırsak hastalıklarında beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
11. Böbrek hastalıklarında beslenmenin önemini ve etkilerini analiz eder.11, 14, 2A, E
12. Karaciğer hastalıklarında beslenmenin rolünü tartışır.11, 14, 2A, E
13. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) durumunda beslenmenin etkilerini analiz eder.11, 14, 2A, E
14. Kanser hastalığında beslenmenin önemini ve etkilerini kavrar.11, 14, 2A, E
15. Obezite tedavisinde beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
2. Beslenmenin non-farmakolojik tedavi yöntemlerindeki rolünü analiz eder.11, 14, 2A, E
Öğretim Yöntemleri:11: Gösterip Yapma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kronik hastalıklar ve non-farmakolojik tedavide beslenmenin yeri1
2Klinikte beslenme ve önemli hususlar1
3Dislipidemi ve Ateroskleroitk kalp-damar hastalıklarında diyet tedavisi1
4Hipertansiyon hastalığında diyet1
5Kalp yetmezliğinde diyet1
6Diabetes mellitus hastalığında diyet1
7Gut hastalığında diyet1
8Epilepsi hastalığında diyet1
9Mide-barsak hastalıklarında diyet1
10Böbrek hastalıklarında beslenme1
11Karaciğer hastalıklarında beslenme1
12KOAH'ta beslenme1
13Kanserde diyet1
14Obezite tedavisi1
Kaynak
1. Pubmed ve Sciencedirect akademik yayın veri tabanları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1.Klinik eczacılık alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
X
2
PY-2.Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
X
3
PY-3.Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
4
PY-4.İstatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir. Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
5
PY-5.Hasta profili oluşturmak, hasta eğitimi, ilaç danışmanlığı, hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir.
X
6
PY-6.Yaptığı/katıldığı araştırmanın raporunu yazar. Ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar.
7
PY-7.Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri kullanarak gerekli incelemeyi yapar; problemlere yeni yaratıcı çözümler geliştirir.
8
PY-8.Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular.
X
9
PY-9.İlacın hastaya verilmesi ve kullanımıyla ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim göreviyle akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
X
10
PY-10.Klinik eczacılığın sorumluluğunun olduğu alanlarda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak hastane eczacılığı uygulamalarını gerçekleştirir.
X
11
PY-11.Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
12
PY-12.Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
X
13
PY-13.Sağlık alanına yönelik yaptığı çalışmalarda doğru istatistiksel yöntemleri seçer, uygular ve yorumlar.
14
PY-14.Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.
X
15
PY-15.Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
16
PY-16.Klinik eczacılık alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler, birey olarak görev, hak ve sorumluluklarıyla ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
17
PY-17.Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
18
PY-18.İlaçla ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.
X
19
PY-19.Klinik eczacılık alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
20
PY-20.Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.
21
PY-21.Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
X
22
PY-22.Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
X
23
PY-23.Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişmelerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14456
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14456
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı7535
Genel Sınav ve Hazırlığı14570
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)245
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(245/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KLİNİKTE BESLENME-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Büşra Nur ÇATTIK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıKlinik uygulamalarda beslenmenin rolünü, hastalık yönetimindeki etkilerini ve tedavi stratejilerini öğretmek üzere tasarlanmıştır.
Dersin İçeriğiBu ders; Kronik hastalıklar ve non-farmakolojik tedavide beslenmenin yeri,Klinikte beslenme ve önemli hususlar,Dislipidemi ve Ateroskleroitk kalp-damar hastalıklarında diyet tedavisi,Hipertansiyon hastalığında diyet,Kalp yetmezliğinde diyet,Diabetes mellitus hastalığında diyet,Gut hastalığında diyet,Epilepsi hastalığında diyet,Mide-barsak hastalıklarında diyet,Böbrek hastalıklarında beslenme,Karaciğer hastalıklarında beslenme,KOAH'ta beslenme,Kanserde diyet,Obezite tedavisi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kronik hastalıkların beslenme ile ilişkisini tartışır.11, 14, 2A, E
3. Klinik ortamında beslenme uygulamalarının önemini tartışır.11, 14, 2A, E
4. Dislipidemi ve arterosklerotik kalp-damar hastalıklarının diyet tedavisine karar verir.11, 14, 2A, E
5. Hipertansiyon hastalığında beslenmenin etkilerini tartışır.11, 14, 2A, E
6. Kalp yetmezliği durumunda diyet uygulamalarına karar verir.11, 14, 2A, E
7. Diyabetes mellitus hastalığında beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
8. Gut hastalığında beslenmenin önemini analiz eder.11, 14, 2A, E
9. Epilepsi hastalığında beslenmenin rolünü tartışır.11, 14, 2A, E
10. Mide-bağırsak hastalıklarında beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
11. Böbrek hastalıklarında beslenmenin önemini ve etkilerini analiz eder.11, 14, 2A, E
12. Karaciğer hastalıklarında beslenmenin rolünü tartışır.11, 14, 2A, E
13. KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) durumunda beslenmenin etkilerini analiz eder.11, 14, 2A, E
14. Kanser hastalığında beslenmenin önemini ve etkilerini kavrar.11, 14, 2A, E
15. Obezite tedavisinde beslenme stratejilerini tartışır.11, 14, 2A, E
2. Beslenmenin non-farmakolojik tedavi yöntemlerindeki rolünü analiz eder.11, 14, 2A, E
Öğretim Yöntemleri:11: Gösterip Yapma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 2: Proje Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kronik hastalıklar ve non-farmakolojik tedavide beslenmenin yeri1
2Klinikte beslenme ve önemli hususlar1
3Dislipidemi ve Ateroskleroitk kalp-damar hastalıklarında diyet tedavisi1
4Hipertansiyon hastalığında diyet1
5Kalp yetmezliğinde diyet1
6Diabetes mellitus hastalığında diyet1
7Gut hastalığında diyet1
8Epilepsi hastalığında diyet1
9Mide-barsak hastalıklarında diyet1
10Böbrek hastalıklarında beslenme1
11Karaciğer hastalıklarında beslenme1
12KOAH'ta beslenme1
13Kanserde diyet1
14Obezite tedavisi1
Kaynak
1. Pubmed ve Sciencedirect akademik yayın veri tabanları

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1.Klinik eczacılık alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır.
X
2
PY-2.Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır.
X
3
PY-3.Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
4
PY-4.İstatistiksel yöntemler hakkında bilgi sahibidir. Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır.
5
PY-5.Hasta profili oluşturmak, hasta eğitimi, ilaç danışmanlığı, hakkında ileri derecede bilgiye sahiptir.
X
6
PY-6.Yaptığı/katıldığı araştırmanın raporunu yazar. Ulusal/uluslar arası kabul görmüş hakemli bir dergide yayınlar, bilimsel toplantılarda sunar.
7
PY-7.Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz ve aletleri kullanarak gerekli incelemeyi yapar; problemlere yeni yaratıcı çözümler geliştirir.
8
PY-8.Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, tasarlar, uyarlar ve uygular.
X
9
PY-9.İlacın hastaya verilmesi ve kullanımıyla ilgili bilgi ve donanımlarını kullanır, gözetim ve denetim göreviyle akılcı ve güvenli ilaç kullanımını sağlayarak farmasötik bakım hizmeti verir.
X
10
PY-10.Klinik eczacılığın sorumluluğunun olduğu alanlarda idari ve teknik olarak donanım kazanır ve kurallara uygun olarak hastane eczacılığı uygulamalarını gerçekleştirir.
X
11
PY-11.Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir.
12
PY-12.Yaşam boyu öğrenmeyi benimsediğini gösterir, gelişime açıktır ve bu davranışını devam ettirir.
X
13
PY-13.Sağlık alanına yönelik yaptığı çalışmalarda doğru istatistiksel yöntemleri seçer, uygular ve yorumlar.
14
PY-14.Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular.
X
15
PY-15.Farmasötik ürünlerin kalite güvencesi konularında ilgili kişiler ve kurumları bilgilendirir.
16
PY-16.Klinik eczacılık alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler, birey olarak görev, hak ve sorumluluklarıyla ilgili mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
17
PY-17.Mesleki etkinlik ve uygulamalarını güvenli bir şekilde belgeler ve kayıt tutar.
18
PY-18.İlaçla ilgili her konuda hastaya, sağlık personeline ve topluma bilgi aktarır.
X
19
PY-19.Klinik eczacılık alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir.
20
PY-20.Bilimsel bir makaleyi değerlendirebilecek düzeyde istatistiksel analiz yapar.
21
PY-21.Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
X
22
PY-22.Alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur.
X
23
PY-23.Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişmelerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci izleyip değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:06Son Güncelleme Tarihi: 01/02/2023 - 09:07