Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
BARİATRİK CERRAHİDE BESLENME UYGULAMALARI | 2+0 | 2 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders kapsamında öğrenciler, bariatrik cerrahi sonrası hastanın beslenme durumunu değerlendirebilecek ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturacaklardır. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve Yöntemleri,Bariatrik cerrahide ekibin önemi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi,Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi,Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi,Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programları, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi yöntemlerinin beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonları, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi yöntemlerinin beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonları, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi yöntemlerinin diyete bağlı komplikasyonları, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi yöntemlerinin diyete bağlı komplikasyonları, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi sonrası beslenme ve metabolik durumun izlenmesi, makale ve olgu sunumu,Bariatrik cerrahi metabolik hastalıklarda ekonomik bir girişim midir?, makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu,Makale ve olgu sunumu; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1- Morbid obezitenin tedavisinde uygulanan bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası izlemi değerlendirebilecektir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2- Diyet ile ilişkili uzun ve kısa süreli komplikasyonları çözümleyebilecektir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3- Besin desteği ve diyet tedavisini, ekibin önemini ayırt edebilecektir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.1. Hastanın bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası beslenme durumunu değerlendirir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.2. Hastanın bariatrik cerrahi öncesi ve sonrası gereksinimlerini hesaplar. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.3. Hastanın gereksinimlerini karşılama konusunda izlenecek yöntemleri planlar. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2.1. Bariatrik cerrahi hastalarının komplikasyonlarını sınıflandırır. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2.2. Enfeksiyon hastalıklarının klinik bulgularını değerlendirir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2.3. Bariatrik cerrahi hastalarının beslenmeyle ilişkili klinik bulgu ve komplikasyonları sorgular. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.1. Beslenme yetersizlikleri ve beslenme yöntemlerini öğrenerek, hastanın beslenme durumunu değerlendirir ve uygun beslenme tedavisi planını oluşturur. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.2. Ürün seçimi konusunda mevcut ürünleri karşılaştırır. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.3 İlaç-besin etkileşimini ilişkilendirir. | 1, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 11: Seminer, 18: Vaka Çalışması, 2: Soru - Cevap, 3: Tartışma |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav, B: Sözlü Sınav, C: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Bariatrik cerrahi tarihçesi, endikasyonları, kontrendikasyonları ve Yöntemleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Bariatrik cerrahide ekibin önemi ve beslenme durumunun değerlendirilmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Makrobesin öğelerinin düzenlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Bariatrik cerrahide hastanın ameliyat öncesi ve sonrası beslenme durumunun değerlendirilmesi, izlenmesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Bariatrik cerrahi yöntemlerine göre beslenme desteği programları, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinin beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonları, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinin beslenme yetersizlikleri ve metabolik komplikasyonları, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinin diyete bağlı komplikasyonları, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Bariatrik cerrahi yöntemlerinin diyete bağlı komplikasyonları, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bariatrik cerrahi sonrası beslenme ve metabolik durumun izlenmesi, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Bariatrik cerrahi metabolik hastalıklarda ekonomik bir girişim midir?, makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Makale ve olgu sunumu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Powerpoint sunuları, makale, kitap bölümleri |
1. Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. (eds). Krause's Food and the Nutrition Care Process. Edition 13, 2012. 2. Bariatrik Cerrahide Beslenme ve Diyet Tedavisi. In: Baysal A, Baş M. (eds). Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, Birinci Basım, 292-308, (2008). ISBN: 978-975-92058-1-2. 3. Alphan EM (edt). Hastalıklarda Beslenme Tedavisi. Hatipoğlu Basım ve Yayın Sanayi Tic. Ltd. Şti. Hatipoğlu Yayınları: 168, Beslenme ve Diyetetik Dizisi: 06. Baskı: Alp Ofset Matbaacılık Ltd. Şti. Yayıncı Sertifika No: 13777. Ankara. Birinci Baskı, 277-304, (2013). ISBN: 978-975-8322-57-2. 4. Mercanlıgil S, Dağ A. (eds). Hastalıklarda Diyet Tedavisi. Ankara. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını: 177-209, (2013). 5. Obesity Surgery, Surgery for Obesity and Related Diseases vb. dergiler. 6. The International Federation for the Surgery of OBESITY AND METABOLIC DISORDERS (IFSO)(www.ifso.com) |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | X | |||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | |||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | X | |||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | X | |||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |