Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ DİYETETİK UYGULAMALARI ( YETİŞKİN )-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin klinik beslenme tedavisi uygulamalarını ve hasta ile etkili iletişim kurabilme yeteneklerini geliştirmek
Dersin İçeriğiBu ders; Kronik hastalıklara genel bakış,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yetişkinlerde görülen akut ve kronik hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını tanıyabilecektir.10, 16, 4H
1.1. Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıkları ayırt eder.10, 16, 4H
1.2. Hastalıkların nedenlerini kavrar/açıklar.10, 16, 4H
1.3. Hastalıkların klinik bulgularını ayırt eder.10, 16, 4H
1.4. Hastalıkların laboratuar sonuçlarını yorumlar.10, 16, 4H
2. Hastalıklara özgü diyet düzenleyebilecektir.10, 16, 4H
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar.10, 16, 4H
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler.10, 16, 4H
2.3. Diyet konusunda bireyi bilgilendirir/eğitir.10, 16, 4H
3. Kronik hastalığı olan bireyleri ve diyet uygulamalarını değerlendirebilecektir.10, 16, 4H
3.1. Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirir.10, 16, 4H
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.10, 16, 4H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunları belirler, çözüm önerileri getirir.10, 16, 4H
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kronik hastalıklara genel bakışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IIIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IIIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IVKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eight edition, ILSI Press,Washington DC, 2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. 3. Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi148112
Okul Dışı Diğer Faaliyetler31030
Proje Sunumu / Seminer339
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı133
Genel Sınav ve Hazırlığı155
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)243
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(243/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ DİYETETİK UYGULAMALARI ( YETİŞKİN )-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilerin klinik beslenme tedavisi uygulamalarını ve hasta ile etkili iletişim kurabilme yeteneklerini geliştirmek
Dersin İçeriğiBu ders; Kronik hastalıklara genel bakış,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar I,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar II,Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları I,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları II,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları III,Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IV,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları,Örnek vaka sunumları; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Yetişkinlerde görülen akut ve kronik hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını tanıyabilecektir.10, 16, 4H
1.1. Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıkları ayırt eder.10, 16, 4H
1.2. Hastalıkların nedenlerini kavrar/açıklar.10, 16, 4H
1.3. Hastalıkların klinik bulgularını ayırt eder.10, 16, 4H
1.4. Hastalıkların laboratuar sonuçlarını yorumlar.10, 16, 4H
2. Hastalıklara özgü diyet düzenleyebilecektir.10, 16, 4H
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar.10, 16, 4H
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler.10, 16, 4H
2.3. Diyet konusunda bireyi bilgilendirir/eğitir.10, 16, 4H
3. Kronik hastalığı olan bireyleri ve diyet uygulamalarını değerlendirebilecektir.10, 16, 4H
3.1. Bireylerin beslenme durumlarını değerlendirir.10, 16, 4H
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.10, 16, 4H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunları belirler, çözüm önerileri getirir.10, 16, 4H
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Kronik hastalıklara genel bakışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Diyet tedavisinin planlanmasında dikkat edilecek hususlar IIIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IIIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Hasta ile etkin iletişim kurma becerileri: rol-play, yaratıcı drama uygulamaları IVKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Örnek vaka sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumları
1. Bowman BA and Russell RM (eds).Present Knowledge in Nutrition, eight edition, ILSI Press,Washington DC, 2001. 2. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Kutluay Merdol T, Pekcan P, Keçecioğlu S, Besler T, Mercanlıgil SM. Diyet El Kitabı, 4. baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. 3. Köksal G, Gökmen H, Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınevi, 2000. 4. Uluslararası beslenme ve diyet dergileri (European J Clin Nutr, JADA, Am J Clin Nutr, vb.) ve kitaplar

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01