Besin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular.
16, 18, 9
E
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir.
16, 18, 9
E
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar.
16, 18, 9
E
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar.
16, 18, 9
E
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar.
16, 18, 9
E
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar.
16, 18, 9
E
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir.
16, 18, 9
E
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir.
16, 18, 9
E
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir.
16, 18, 9
E
Öğretim Yöntemleri:
16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Zenginleştirme nedir?
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Demir ve Besin Zenginleştirilmesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Biyolojik Zenginleştirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Biyolojik Zenginleştirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Uluslararası Uygulamalar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunum
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunum
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
14
6
84
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Genel Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)
8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
BESİN ZENGİNLEŞTİRME VE TOPLUM SAĞLIĞI
-
Güz Dönemi
2+0
2
8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Besin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular.
16, 18, 9
E
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir.
16, 18, 9
E
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar.
16, 18, 9
E
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar.
16, 18, 9
E
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar.
16, 18, 9
E
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar.
16, 18, 9
E
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir.
16, 18, 9
E
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir.
16, 18, 9
E
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir.
16, 18, 9
E
Öğretim Yöntemleri:
16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Besin Zenginleştirme nedir?
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Demir ve Besin Zenginleştirilmesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Biyolojik Zenginleştirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Biyolojik Zenginleştirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Uluslararası Uygulamalar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Proje Çalışması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunum
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunum
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.