Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN ZENGİNLEŞTİRME VE TOPLUM SAĞLIĞI-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular.16, 18, 9E
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir.16, 18, 9E
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar.16, 18, 9E
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar.16, 18, 9E
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar.16, 18, 9E
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar.16, 18, 9E
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir.16, 18, 9E
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir.16, 18, 9E
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir.16, 18, 9E
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Zenginleştirme nedir?Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Demir ve Besin ZenginleştirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçeceklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçeceklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Biyolojik ZenginleştirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Biyolojik ZenginleştirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Besin Zenginleştirilmesinde Yeni YöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk SağlığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Uluslararası UygulamalarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN ZENGİNLEŞTİRME VE TOPLUM SAĞLIĞI-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin zenginleştirme, besin güçlendirme kavramlarının tartışılması, bebeklikten yaşlılığa beslenme sorunları ve besin zenginleştirme uygulamaları, zenginleştirmede etik ve yasal ilkeler ile besin zenginleştirmenin tarihsel gelişimi, bugünü ve geleceğinin tartışılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Zenginleştirme nedir?,Demir ve Besin Zenginleştirilmesi,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçecekler,Biyolojik Zenginleştirme,Biyolojik Zenginleştirme,Besin Zenginleştirilmesinde Yeni Yöntemler,Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk Sağlığı,Uluslararası Uygulamalar,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Proje Çalışması,Sunum,Sunum; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
3.1.Besin zenginleştirme politikalarının etik ve yasal boyutlarını sorgular.16, 18, 9E
1. Besin zenginleştirme ve güçlendirme kavramlarını betimleyebilecektir.16, 18, 9E
1.1. Besin zenginleştirmeyi tanımlar.16, 18, 9E
1.2. Besin zenginleştirmenin besin güçlendirme ile olan farkını açıklar.16, 18, 9E
2. Besin zenginleştirmede temel ilkeleri yorumlar.16, 18, 9E
2.1. Besin zenginleştirme ile ilgili çalışmalar planlar.16, 18, 9E
2.2. Olgu çalışmaları ile konunun toplum sağlığına etkisini öğrenir.16, 18, 9E
3. Besin ve beslenme politikalarında besin zenginleştirmenin yerini ve önemini değerlendirir.16, 18, 9E
3.2. Besin zenginleştirme politikalarınında topluma uygun öneriler geliştirir.16, 18, 9E
Öğretim Yöntemleri:16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Zenginleştirme nedir?Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Demir ve Besin ZenginleştirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçeceklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Zenginleştirilmiş Yiyecek ve İçeceklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Biyolojik ZenginleştirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Biyolojik ZenginleştirmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Besin Zenginleştirilmesinde Yeni YöntemlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin Zenginleştirmenin Bireylere Etkisi ve Halk SağlığıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Uluslararası UygulamalarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje ÇalışmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Victor R. Preedy, Rajaventhan Srirajaskanthan & Vinood B. Patel. Handbook of Food Fortification and Health Volumes 1 & 2, Humana Press.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01