Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
AĞIRLIK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR | 2+0 | 2 | 8 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere kilo kontrolü, zayıflama ya da kilo kazanımına dair güncel bilgileri aktarmak, ağırlık yönetimi ile ilgili yapılan/bundan sonra yapılabilecek çalışmaları tartışmak |
Dersin İçeriği | Bu ders; Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamı,Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimi,Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlar,Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikaları,Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleri,Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-I,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-II,Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleri,Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırması,Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleri,Kilo korumada başarı,Kilo koruma ile ilgili makale araştırması; konularını içermektedir. |
Dersin İçeriği | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ağırlık yönetimi ile ilgili son gelişmeleri anlatacaktır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.1. Beden kitle indeksi, ideal kilo, ideal kalori tüketimiyle ilgili tanımları yapar. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.2. Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazları karşılaştırır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
1.3. Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve olabilecek sağlık politikalarını değerlendirir. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2. Kilo vermek için yapılan beslenme müdahalelerini açıklayacaktır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2 2. Zayıflamada fiziksel aktivitenin rolünü anlatır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2.1. Zayıflamada kullanılan besin desteklerini tartışır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
2.3. Kilo verme konusunda yapılan güncel çalışmalara örnekler verir. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3. Kilo almak için uygulanan müdahaleleri anlatacaktır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.1. Kilo alma ile ilişkili besin ögelerini irdeler. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.2. Kilo almada fiziksel aktivitenin rolünü tartışır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
3.3. Kilo artışı ile ilgili yapılan çalışmalara örnekler verir. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
4. Mevcut kilonun korunması için yapılan beslenme uygulamalarını anlatacaktır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
4.1. Kilo korumada dikkat edilmesi gereken unsurları sıralar. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
4.2. Kilo korumadaki başarısızlığın nedenlerini tartışır. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
4.3. Kilo korumayı sürdüren bireylerin alışkanlıklarını değerlendirir. | 1, 10, 11, 18, 2, 3 | A, B, C |
Öğretim Yöntemleri: | 1: Anlatım, 10: Beyin Fırtınası, 11: Seminer, 18: Vaka Çalışması, 2: Soru - Cevap, 3: Tartışma |
Ölçme Yöntemleri: | A: Yazılı sınav, B: Sözlü Sınav, C: Ödev |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlar | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikaları | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Zayıflama ile ilgili makale araştırması-I | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Zayıflama ile ilgili makale araştırması-II | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleri | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Kilo korumada başarı | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
14 | Kilo koruma ile ilgili makale araştırması | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Kitaplardan notlar |
1. Obezitede Ağırlık Yönetimi ve Diyet Yaklaşımları Muhittin Tayfur, Betül Çiçek. Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-3. Hatipoğlu Basım ve Yayın. 2016. 2. Her Yönüyle Obezite; Önleme ve Tedavi Yöntemleri Arslan P, Dağ A. TDD Yayını 1. Basım-2012. 3. Pub med, science direct gibi veri tabanlarından güncel makaleler |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | X | |||||
0 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | ||||||
0 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | ||||||
0 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | X | |||||
0 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | ||||||
0 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
0 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | |||||
0 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | X | |||||
0 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | X | |||||
0 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | X | |||||
0 | Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 |