Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü
planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Menü tanımı, çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri, Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri, Menü planlama adımları,Menü denetimi, Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sıralayabilecektir.
10, 16, 9
A, E
1.1. Menü planlamada dikkat edilmesi gereken ilkeleri değerlendirir.
10, 16, 9
A, E
1.2. Değişik menü tiplerini birbiriyle karşılaştırır.
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlayabilecektir.
10, 16, 9
A, E
2.1. Farklı yaş gruplarının besin ve besin öğesi gereksinimlerine göre menü hazırlar.
10, 16, 9
A, E
2.2. Risk gruplarına özel menü planlar.
10, 16, 9
A, E
2.3. Hazırladığı menülerin enerji ve besin öğesi içeriğini hesaplar.
10, 16, 9
A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.
10, 16, 9
A, E
3.1. Menü yönetim etmenlerini yorumlar.
10, 16, 9
A, E
3.2. Menü denetim etmenlerini karşılaştırır.
10, 16, 9
A, E
3.3. Maliyet kontrol yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına karar verir.
10, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Menü tanımı, çeşitleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Menülerin sınıflandırılması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Menü planlamayı etkileyen etmenler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Menü tipleri, Menü örnekleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Menü planlama ilkeleri, Menü planlama adımları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Menü denetimi, Menü değerlendirilmesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Değerlendirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and
Sons, Canada, 2008.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
3
42
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
14
6
84
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Genel Sınav ve Hazırlığı
5
6
30
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)
8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
MENÜ PLANLAMA
-
Güz Dönemi
2+0
2
8
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Doktora
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Öğrencilere menü planlama ilke ve yöntemleri, farklı yaş gruplarının özelliklerine ve risk gruplarına göre menü
planlama, ayrıca hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Bu ders; Menü tanımı, çeşitleri,Menülerin sınıflandırılması,Menü planlamayı etkileyen etmenler,Menü tipleri, Menü örnekleri,Menü planlama ilkeleri, Menü planlama adımları,Menü denetimi, Menü değerlendirilmesi,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Değerlendirme; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Menü planlama ilke ve yöntemlerini sıralayabilecektir.
10, 16, 9
A, E
1.1. Menü planlamada dikkat edilmesi gereken ilkeleri değerlendirir.
10, 16, 9
A, E
1.2. Değişik menü tiplerini birbiriyle karşılaştırır.
2. Farklı yaş gruplarına ve risk gruplarına yönelik menü planlayabilecektir.
10, 16, 9
A, E
2.1. Farklı yaş gruplarının besin ve besin öğesi gereksinimlerine göre menü hazırlar.
10, 16, 9
A, E
2.2. Risk gruplarına özel menü planlar.
10, 16, 9
A, E
2.3. Hazırladığı menülerin enerji ve besin öğesi içeriğini hesaplar.
10, 16, 9
A, E
3. Menü yönetim ve denetimini uygular.
10, 16, 9
A, E
3.1. Menü yönetim etmenlerini yorumlar.
10, 16, 9
A, E
3.2. Menü denetim etmenlerini karşılaştırır.
10, 16, 9
A, E
3.3. Maliyet kontrol yöntemlerinden hangisinin kullanılacağına karar verir.
10, 16, 9
A, E
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Menü tanımı, çeşitleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Menülerin sınıflandırılması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Menü planlamayı etkileyen etmenler
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Menü tipleri, Menü örnekleri
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Menü planlama ilkeleri, Menü planlama adımları
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
Menü denetimi, Menü değerlendirilmesi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Çeşitli gruplara yönelik menüler planlama
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Değerlendirme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Fundamentals of Menu Planing. McVety P., Ware B.J., Ware C. L. John Wiley and Sons, Canada, 2009.
2. Study Guide to Accompany Management By Menu. Kotschevar L., Wıthrow D. Fourth edition. John Wiley and
Sons, Canada, 2008.
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.