Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ VE TOPLUM SAĞLIĞI-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülden Zehra OMURTAG
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler.10, 16, 9A
1. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlayabilecektir.10, 16, 9A
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar.10, 16, 9A
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder.10, 16, 9A
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir.10, 16, 9A, E
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir.10, 16, 9A
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler.10, 16, 9A
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir.10, 16, 9A
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur.10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder.10, 16, 9A
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.10, 16, 9A
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteği ÇeşitleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin Destekleri MevzuatlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Vitamin ve mineral destekleri-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Vitamin ve mineral destekleri-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Bitkisel desteklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Besin destekleri ve ilaç etkileşimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin zenginleştirme politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besin zenginleştirme politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Final SınavıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006. 2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007. 3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ VE TOPLUM SAĞLIĞI-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Ahmet Ulvi ZEYBEK
Dersi VerenlerProf.Dr. Gülden Zehra OMURTAG
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği, türleri, tebliğler doğultusunda özellikleri, kullanım alanları, beslenme sorunlarının önlenmesindeki yeri ile ilintili konuların irdelenmesi ve tartışılmasıdır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteği Çeşitleri,Besin Destekleri Mevzuatları,Vitamin ve mineral destekleri-1,Vitamin ve mineral destekleri-2,Bitkisel destekler,Besin destekleri ve ilaç etkileşimi,Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimi,Besin zenginleştirme politikaları,Besin zenginleştirme politikaları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Öğrenci seminer sunumları,Final Sınavı; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
3.Besin desteklerinin beslenme yetersizlikleri ve kronik hastalıkların önlenmesindeki yerini ülke politikaları ve yayınlar ile irdeler.10, 16, 9A
1. Fitokimyasal besin desteklerini tanımlayabilecektir.10, 16, 9A
1.1 Fitokimyasal besin desteklerinin sınıflandırılmasını yapar.10, 16, 9A
1.2 Fitokimyasal besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ayırt eder.10, 16, 9A
1.3. Fitokimyasal besin desteklerinin kullanım alanlarını eleştirir.10, 16, 9A, E
2. Besin desteği türleri ile tebliğler doğrultusunda özelliklerini sınıflandırabilecektir.10, 16, 9A
2.1. Vitamin ve minerallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ve eksikliklerinde görülen hastalıkları çözümler.10, 16, 9A
2.2. Besin desteği türleri hakkındaki yasal düzenlemeleri değerlendirir.10, 16, 9A
2.3. Vitaminlerin günlük tavsiye edilen dozlarını, aşırı alınma halinde (varsa) neden oldukları yan etkileri hakkında tahminde bulunur.10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin tanımını ve kaynaklarını ayırt eder.10, 16, 9A
3.2. Besin desteklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirir.10, 16, 9A
3.3. Besin desteklerinin etki mekanizmasını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini sorgular.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteği ÇeşitleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin Destekleri MevzuatlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Vitamin ve mineral destekleri-1Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Vitamin ve mineral destekleri-2Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Bitkisel desteklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Besin destekleri ve ilaç etkileşimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Besin destekleri ve besin ögesi etkileşimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Besin zenginleştirme politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Besin zenginleştirme politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Öğrenci seminer sunumlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Final SınavıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları
1. Geoffrey P. Webb, Dietary Supplements&Fuctional Foods, Blackwell Publishing, 2006. 2. Kelly A. Meckling, Nutrient-Drug Interactions, Taylor&Francis Publishing,2007. 3. Pamela Mason, Dietary Supplements, Pharmaceutical Press, 2007.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01