Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÇOCUK SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME -Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÇocuk sağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini tartışmak, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Anne Sütü,İnek Sütü,Omega yağ asitleri,Probiyotikler ve prebiyotikler,Vitaminler,A vit, D vit, folik asit,Mineraller,Demir, kalsiyum, çinko,Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar,Su ve hidrasyon,Beslenme eğitiminin önemi,Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışır.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.1 Optimal beslenmeyi ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan çalışmaları örneklendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.3 Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E, H
2. Çocuklarda görülen hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını sınıflandırır.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.3. Beslenme yaklaşımı konusunda çocuğu ve aileyi bilgilendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3. Akut ve kronik hastalığı olan çocukları ve diyet uygulamalarını değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.1. Çocukların büyüme-gelişme ve beslenme durumlarını değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Anne SütüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2İnek SütüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Omega yağ asitleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Probiyotikler ve prebiyotiklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5VitaminlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6A vit, D vit, folik asitKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7MinerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Demir, kalsiyum, çinkoKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Karbonhidratlar, proteinler ve yağlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Su ve hidrasyonKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Beslenme eğitiminin önemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009. 2. Shaw V.Lawson M. Clinical Pediatric Dietetics Second Edition Blacwell Sciences Ltd.-2001. 3. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi Hatipoğlu Yayınları 2000. 4. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. 5. Pediatric Nutrition in Practice. Eds:Koletzko B. Nestle Nutrition Enstitutes. Karger, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ÇOCUK SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME -Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÇocuk sağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini tartışmak, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Anne Sütü,İnek Sütü,Omega yağ asitleri,Probiyotikler ve prebiyotikler,Vitaminler,A vit, D vit, folik asit,Mineraller,Demir, kalsiyum, çinko,Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar,Su ve hidrasyon,Beslenme eğitiminin önemi,Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisi,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tartışır.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.1 Optimal beslenmeyi ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan çalışmaları örneklendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
1.3 Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E, H
2. Çocuklarda görülen hastalıkları, nedenlerini, laboratuar ve klinik bulgularını sınıflandırır.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.1. Hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını esas alarak, günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini saptar.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.2. Gereksinimleri karşılayacak menüleri düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
2.3. Beslenme yaklaşımı konusunda çocuğu ve aileyi bilgilendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3. Akut ve kronik hastalığı olan çocukları ve diyet uygulamalarını değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.1. Çocukların büyüme-gelişme ve beslenme durumlarını değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.2. Yaşa ve laboratuar bulgularına göre diyet planlar.10, 16, 18, 4, 9A, E, H
3.3. Diyetin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunlara çözüm önerileri geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev, H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Anne SütüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2İnek SütüKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Omega yağ asitleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Probiyotikler ve prebiyotiklerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5VitaminlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6A vit, D vit, folik asitKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7MinerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Demir, kalsiyum, çinkoKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Karbonhidratlar, proteinler ve yağlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Su ve hidrasyonKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Beslenme eğitiminin önemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Çocuk sağlığının geliştirilmesinde beslenmede sosyal medya ve endüstrinin etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. American Academy of Pediatrics. Pediatric Nutrition Handbook. Sixth Edition. 2009. 2. Shaw V.Lawson M. Clinical Pediatric Dietetics Second Edition Blacwell Sciences Ltd.-2001. 3. Köksal G, Gökmen H. Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi Hatipoğlu Yayınları 2000. 4. Pediatri I-II Eds:Neyzi O. Ertuğrul T. 3.baskı-2010. 5. Pediatric Nutrition in Practice. Eds:Koletzko B. Nestle Nutrition Enstitutes. Karger, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01