Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ BESLENMEDE MİNERALLER-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMinerallerin biyolojik gereksinimlerinin temelleri ve gereksinimleri karşılayacak besin kaynaklarının anlaşılması, metabolik süreçler çerçevesinde minerallerin yararlı ve zararlı etkilerinin açıklanması, minerallerle ilgili güncel bilgilerin sunulması ve tartışılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Minerallerin beslenmedeki yerleri,Minerallerin sınıflandırılması; makro ve mikro mineraller,Minerallerin metabolik işlevleri,Hücre sıvılarında mineraller,Vücudun yapısal bileşenlerinde yer alan mineraller,Metallo enzimlerin yapıları ve işlevleri,Hastalıklardan korunmada ve optimal sağlığın sürdürülmesinde minerallerin işlevleri,Minerallerin sağlık ve hastalık durumlarındaki biyoyararlanımları,Beslenmede mineral gereksinimi,Besinlerde bulunan mineraller, mineral içeren besin destekleri,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Minerallerin sağlık üzerindeki etkilerini tartışabilecektir18, 9E
1.1. Mineralleri tanımlar18, 9E
1.2. Mineralleri sınıflandırır18, 9E
1.3. Mineralleri sağlık ile ilişkilendirir18, 9E
2. Mineral durumunu etkileyebilecek etmenleri tartışıp değerlendirebilecektir18, 9E
2.1. Emilim ve biyoyararlanım ilişkisini dikkate alır18, 9E
2.2. Minerallerin fizyolojik önemini açıklar18, 9E
2.3. Mineral durumunu etkileyen etmenleri açıklar18, 9E
3. Fazla ve yetersiz alımın yaratabileceği sonuçları değerlendirebilecektir18, 9E
3.1. Minerallerin metabolik işlevlerini ayırt edebilir18, 9E
3.2. Fazla alınması durumunda oluşabilecek sorunları açıklayabilir18, 9E
3.3. Minerallerin yetersizliği durumunda ortaya çıkabilecek sorunları açıklayabilir18, 9E
Öğretim Yöntemleri:18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Minerallerin beslenmedeki yerleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Minerallerin sınıflandırılması; makro ve mikro minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Minerallerin metabolik işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Hücre sıvılarında minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Vücudun yapısal bileşenlerinde yer alan minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Metallo enzimlerin yapıları ve işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Hastalıklardan korunmada ve optimal sağlığın sürdürülmesinde minerallerin işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Minerallerin sağlık ve hastalık durumlarındaki biyoyararlanımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Beslenmede mineral gereksinimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Besinlerde bulunan mineraller, mineral içeren besin destekleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makaleler
1. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 3rd edition (ISBN: 9781455746293); WB Saunders, 2013. 2. Krause's Food and The Nutrition Care Process, 14th edition (ISBN-13: 978-1437722338); Elsewier, 2017.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İLERİ BESLENMEDE MİNERALLER-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıMinerallerin biyolojik gereksinimlerinin temelleri ve gereksinimleri karşılayacak besin kaynaklarının anlaşılması, metabolik süreçler çerçevesinde minerallerin yararlı ve zararlı etkilerinin açıklanması, minerallerle ilgili güncel bilgilerin sunulması ve tartışılması.
Dersin İçeriğiBu ders; Minerallerin beslenmedeki yerleri,Minerallerin sınıflandırılması; makro ve mikro mineraller,Minerallerin metabolik işlevleri,Hücre sıvılarında mineraller,Vücudun yapısal bileşenlerinde yer alan mineraller,Metallo enzimlerin yapıları ve işlevleri,Hastalıklardan korunmada ve optimal sağlığın sürdürülmesinde minerallerin işlevleri,Minerallerin sağlık ve hastalık durumlarındaki biyoyararlanımları,Beslenmede mineral gereksinimi,Besinlerde bulunan mineraller, mineral içeren besin destekleri,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma,Literatür değerlendirme ve tartışma; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Minerallerin sağlık üzerindeki etkilerini tartışabilecektir18, 9E
1.1. Mineralleri tanımlar18, 9E
1.2. Mineralleri sınıflandırır18, 9E
1.3. Mineralleri sağlık ile ilişkilendirir18, 9E
2. Mineral durumunu etkileyebilecek etmenleri tartışıp değerlendirebilecektir18, 9E
2.1. Emilim ve biyoyararlanım ilişkisini dikkate alır18, 9E
2.2. Minerallerin fizyolojik önemini açıklar18, 9E
2.3. Mineral durumunu etkileyen etmenleri açıklar18, 9E
3. Fazla ve yetersiz alımın yaratabileceği sonuçları değerlendirebilecektir18, 9E
3.1. Minerallerin metabolik işlevlerini ayırt edebilir18, 9E
3.2. Fazla alınması durumunda oluşabilecek sorunları açıklayabilir18, 9E
3.3. Minerallerin yetersizliği durumunda ortaya çıkabilecek sorunları açıklayabilir18, 9E
Öğretim Yöntemleri:18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Minerallerin beslenmedeki yerleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Minerallerin sınıflandırılması; makro ve mikro minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Minerallerin metabolik işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Hücre sıvılarında minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Vücudun yapısal bileşenlerinde yer alan minerallerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Metallo enzimlerin yapıları ve işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Hastalıklardan korunmada ve optimal sağlığın sürdürülmesinde minerallerin işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Minerallerin sağlık ve hastalık durumlarındaki biyoyararlanımlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Beslenmede mineral gereksinimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Besinlerde bulunan mineraller, mineral içeren besin destekleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Literatür değerlendirme ve tartışmaKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, makaleler
1. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, 3rd edition (ISBN: 9781455746293); WB Saunders, 2013. 2. Krause's Food and The Nutrition Care Process, 14th edition (ISBN-13: 978-1437722338); Elsewier, 2017.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01