Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE İMMÜN SİSTEM-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve immün sistem arasındaki ilişkileri öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; İmmünolojinin temelleri,Besin alerjilerinin gelişimindeki risk faktörler,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Besin intoleransları,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Makale sunumu,Bebeklikte besin allerjisi,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Alerjik hastalıkların önlenmesi ve diyet,Makale sunumu,Makale sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İmmün sistemin patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar10, 16, 9A
1.1. İmmün sistemin ve hastalıklarının etiyolojisini çözümler.10, 16, 9A
1.2. İmmün sistemin ve hastalıklarının klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 9A
1.3. İmmün sistem hastalıklarının risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 9A
2. İmmün sistem hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar10, 16, 9A
2.1. İmmün sistem hastalıklarının komplikasyonlarını tahmin eder.10, 16, 9A
2.2. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 9A
2.3. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 9A
3. İmmün sistem hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade edebilecektir.10, 16, 9A
3.1. İmmün sistem hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 9A
3.2. İmmün sistem hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri sorgular.10, 16, 9A
3.3. İmmün sistem hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İmmünolojinin temelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin alerjilerinin gelişimindeki risk faktörlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Besin intoleranslarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Bebeklikte besin allerjisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Alerjik hastalıkların önlenmesi ve diyetKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, powerpoint sunuları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan,L.K.,Stump,S.E.(2004).Krause's.Food,Nutrition and Diet Therapy,11 thEEdition,Elsevier USA. 2. Berdarier, C.D.(1998). Advanced Nutrition,Micronutrient,CRC pres,USA.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESLENME VE İMMÜN SİSTEM-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBeslenme ve immün sistem arasındaki ilişkileri öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; İmmünolojinin temelleri,Besin alerjilerinin gelişimindeki risk faktörler,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Besin intoleransları,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Makale sunumu,Bebeklikte besin allerjisi,Semptomları, Teşhis, Tedavi,Makale sunumu,Alerjik hastalıkların önlenmesi ve diyet,Makale sunumu,Makale sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. İmmün sistemin patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar10, 16, 9A
1.1. İmmün sistemin ve hastalıklarının etiyolojisini çözümler.10, 16, 9A
1.2. İmmün sistemin ve hastalıklarının klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 9A
1.3. İmmün sistem hastalıklarının risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 9A
2. İmmün sistem hastalıklarının komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar10, 16, 9A
2.1. İmmün sistem hastalıklarının komplikasyonlarını tahmin eder.10, 16, 9A
2.2. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 9A
2.3. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 9A
3. İmmün sistem hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade edebilecektir.10, 16, 9A
3.1. İmmün sistem hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 9A
3.2. İmmün sistem hastalıklarında önerilen fonksiyonel besinleri sorgular.10, 16, 9A
3.3. İmmün sistem hastalıklarının korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 9A
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İmmünolojinin temelleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Besin alerjilerinin gelişimindeki risk faktörlerKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Besin intoleranslarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Bebeklikte besin allerjisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Semptomları, Teşhis, TedaviKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Alerjik hastalıkların önlenmesi ve diyetKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Makale sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, powerpoint sunuları, makale, kitap bölümleri
1. Mahan,L.K.,Stump,S.E.(2004).Krause's.Food,Nutrition and Diet Therapy,11 thEEdition,Elsevier USA. 2. Berdarier, C.D.(1998). Advanced Nutrition,Micronutrient,CRC pres,USA.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01