Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere kilo kontrolü, zayıflama ya da kilo kazanımına dair güncel bilgileri aktarmak, ağırlık yönetimi ile ilgili yapılan/bundan sonra yapılabilecek çalışmaları tartışmak
Dersin İçeriğiBu ders; Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamı,Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimi,Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlar,Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikaları,Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleri,Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-I,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-II,Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleri,Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırması,Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleri,Kilo korumada başarı,Kilo koruma ile ilgili makale araştırması; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Ağırlık yönetimi ile ilgili son gelişmeleri anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.1. Beden kitle indeksi, ideal kilo, ideal kalori tüketimiyle ilgili tanımları yapar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.2. Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazları karşılaştırır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.3. Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve olabilecek sağlık politikalarını değerlendirir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2. Kilo vermek için yapılan beslenme müdahalelerini açıklayacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2 2. Zayıflamada fiziksel aktivitenin rolünü anlatır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.1. Zayıflamada kullanılan besin desteklerini tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.3. Kilo verme konusunda yapılan güncel çalışmalara örnekler verir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3. Kilo almak için uygulanan müdahaleleri anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.1. Kilo alma ile ilişkili besin ögelerini irdeler.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.2. Kilo almada fiziksel aktivitenin rolünü tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.3. Kilo artışı ile ilgili yapılan çalışmalara örnekler verir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4. Mevcut kilonun korunması için yapılan beslenme uygulamalarını anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.1. Kilo korumada dikkat edilmesi gereken unsurları sıralar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.2. Kilo korumadaki başarısızlığın nedenlerini tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.3. Kilo korumayı sürdüren bireylerin alışkanlıklarını değerlendirir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Zayıflama ile ilgili makale araştırması-IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Zayıflama ile ilgili makale araştırması-IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kilo korumada başarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Kilo koruma ile ilgili makale araştırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Kitaplardan notlar
1. Obezitede Ağırlık Yönetimi ve Diyet Yaklaşımları Muhittin Tayfur, Betül Çiçek. Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-3. Hatipoğlu Basım ve Yayın. 2016. 2. Her Yönüyle Obezite; Önleme ve Tedavi Yöntemleri Arslan P, Dağ A. TDD Yayını 1. Basım-2012. 3. Pub med, science direct gibi veri tabanlarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
AĞIRLIK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Nihal Zekiye ERDEM
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencilere kilo kontrolü, zayıflama ya da kilo kazanımına dair güncel bilgileri aktarmak, ağırlık yönetimi ile ilgili yapılan/bundan sonra yapılabilecek çalışmaları tartışmak
Dersin İçeriğiBu ders; Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamı,Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimi,Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlar,Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikaları,Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleri,Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-I,Zayıflama ile ilgili makale araştırması-II,Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleri,Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeri,Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırması,Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleri,Kilo korumada başarı,Kilo koruma ile ilgili makale araştırması; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Ağırlık yönetimi ile ilgili son gelişmeleri anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.1. Beden kitle indeksi, ideal kilo, ideal kalori tüketimiyle ilgili tanımları yapar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.2. Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazları karşılaştırır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
1.3. Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve olabilecek sağlık politikalarını değerlendirir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2. Kilo vermek için yapılan beslenme müdahalelerini açıklayacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2 2. Zayıflamada fiziksel aktivitenin rolünü anlatır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.1. Zayıflamada kullanılan besin desteklerini tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.3. Kilo verme konusunda yapılan güncel çalışmalara örnekler verir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3. Kilo almak için uygulanan müdahaleleri anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.1. Kilo alma ile ilişkili besin ögelerini irdeler.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.2. Kilo almada fiziksel aktivitenin rolünü tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.3. Kilo artışı ile ilgili yapılan çalışmalara örnekler verir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4. Mevcut kilonun korunması için yapılan beslenme uygulamalarını anlatacaktır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.1. Kilo korumada dikkat edilmesi gereken unsurları sıralar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.2. Kilo korumadaki başarısızlığın nedenlerini tartışır.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
4.3. Kilo korumayı sürdüren bireylerin alışkanlıklarını değerlendirir.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Ağırlık kontrolünün tanımı, kapsamıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Yaşa göre ideal kilo, ideal beden kitle indeksi, ideal kalori tüketimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Ağırlık, vücut bileşenleri ve metabolizma hızını ölçen cihazlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Türkiye'de ağırlık yönetimi ile ilgili mevcut ve uygulanabilecek sağlık politikalarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kilo vermek için yapılan beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Zayıflamada kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Zayıflama ile ilgili makale araştırması-IKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Zayıflama ile ilgili makale araştırması-IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kilo almak için yapılan güncel beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Kilo almak için kullanılan besin ögelerinin bilimsel çalışmalardaki yeriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kilo kazanımı ile ilgili makale araştırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Sağlıklı kilonun korunması için yapılan beslenme müdahaleleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kilo korumada başarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Kilo koruma ile ilgili makale araştırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Kitaplardan notlar
1. Obezitede Ağırlık Yönetimi ve Diyet Yaklaşımları Muhittin Tayfur, Betül Çiçek. Beslenme ve Diyetetik Güncel Konular-3. Hatipoğlu Basım ve Yayın. 2016. 2. Her Yönüyle Obezite; Önleme ve Tedavi Yöntemleri Arslan P, Dağ A. TDD Yayını 1. Basım-2012. 3. Pub med, science direct gibi veri tabanlarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01