14 Mayıs Eczacılık Günü için HADİ MEDİPOL dedik

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından obezite konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla iki panel düzenlendi. ‘HADİ Medipol, HADİ Türkiye’ sloganıyla yola çıktılarını söyleyen İMÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag eczacıların, hekimlerin ve diyetisyenlerin gelecek nesillerin sağlığı için obeziteye karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından 14 Mayıs Eczacılık Günü’nde obeziteye karşı farkındalık oluşturmak amacıyla iki panel düzenlendi. Paneller, katılımcıları hareket ettiren bir aktiviteyle başladı. Katılımcılar koltuklara bırakılan küçük su bidonu, vida, kese kağıdı ve tahta sopaları kullanarak, farklı ses gruplarından çıkan ortak ritimle hem hareket etti, hem de keyifli vakit geçirdi. Etkinlikler süresince yapılan ölçümlerde katılımcıların ortalama vücut kitle endeksi ise 23 çıktı. Güney Kampüs Konferans Salonunda yapılan panellerde tedavi edilebilen kronik bir hastalık olan obeziteye dikkat çekildi. Dr. Ecz. Metin Uyar’ın moderatörlüğünde yapılan ‘Alışkanlıklarını Değiştir’ konulu ilk panele Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag, Psikolog Dr. Beyza Bayraktar ve Novo Nordisk Türkiye Medikal Direktörü Demet Özkaya konuşmacı olarak katıldı.

‘HADİ TÜRKİYE, HADİ MEDİPOL’

Panelin ilk oturumunda söz alan İMÜ Eczacılık Dekanı Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nün 50 yıldır çeşitli etkinliklerle kutlandığını, obeziteye dikkat etmek için ’Hadi Medipol, Hadi Türkiye’ sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. Obezitenin günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu kaydeden Prof. Omurtag ‘HADİ’ ile ‘Haraket Et’, ‘Alışkanlıklarını Değiştir’, ‘Dengeli Beslen’ ve ‘İyi Yaşa’ dediklerini söyledi. Eczacıların, hekimlerin ve diyetisyenlerin gelecek nesillerin sağlığı için obeziteye karşı mücadele etmesi gerektiğini dile getiren Prof. Omurtag, etkinliğin Eczacılar Günü’ne denk gelmesinin ise önemli olduğunu ifade etti. İMU UTF Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Ömer ise obeziteyi en basit anlamında vücut yağ kitlesinin artması olarak tanımladı. Obezite oranın ABD’de yüzde 50 seviyelerinde bizim ülkemizde ise yüzde 30 civarında olduğunu kaydeden Prof. Abdulkadir Ömer şöyle dedi: “Obezite ile savaşta henüz sihirli bir formülüz yok bu yüzden bireysel mücadele çok önemli. Genç yaşlarda kazanılacak iyi alışkanlıklar ilerleyen yıllarda sizi obeziteye karşı koruyacaktır. Obeziteyle savaşmak için eskiye göre çok iyi bir aşamadayız çünkü toplum tehlikenin artık farkında. Mücadelede ilk önce fiziksel aktivitelere önem verin. İnsan vücuda hareket etmek üzerine yaratılmıştır. Hareket edilmediği zaman vücut obeziteye doğru ilerliyor. Bir diğer faktör ise sağlıklı beslenme. Yağların ve karbonhidratların yeteri kadar alınması önemli.”

Hadi Medipol

Ekleme Tarihi: 09/05/2022 - 16:32Son Güncelleme Tarihi: 09/05/2022 - 17:02