HEPATİT B

30.11.2013

TIP FAKÜLTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ, HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ, SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ( Ağız ve Diş Sağlığı, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi, Diyaliz, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri ) ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE…

HEPATİT B, ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURAN, YAYGIN VE BULAŞICI BİR HASTALIKTIR. TEDAVİSİNİN HER ZAMAN BAŞARILI SONUÇ VERMEDİĞİNİ AMA KORUNMAK İÇİN ETKİLİ BİR AŞISININ BULUNDUĞUNU UNUTMAYALIM !!!

Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunudur.

Hepatit B, kan yoluyla ve kan dışındaki vücut sıvıları (tükürük, ter gibi) bulaşır. Derideki bir çatlak ya da açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.

Sağlık personeli Hepatit B bulaşımı açısından riskli grup olarak kabul edilir.

Virüs vücuda girmemişse korunması kesinlikle mümkün olan bir hastalıktır. En etkili korunma yolu aşılanmadır. Koruyuculuğu %90-95’tir. Eğer koruyucu düzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100’e ulaşır.

Genel olarak kullanılan aşı şeması; ilk doz sıfırıncı ay kabul edilmek kaydıyla, bir ay sonra 2.doz ve 5 ay sonra 3.doz olmak üzere 0-1 ve 6.ayda yapılan 3 doz aşı uygulamasıdır.

Hepatit B aşısı yaptırmak isteyen öğrencilerimiz kayıtlı oldukları aile hekimlerine başvurarak ücretsiz olarak Hepatit B aşılarını yaptırabilirler.

Aile hekimi İstanbul dışında olan ya da aile hekimine ulaşmakta sıkıntı yaşayan öğrencilerimizin aşıları ise üniversitemiz tarafından belirlenen bir aile hekimi tarafından Kavacık ve Unkapanı yerleşkelerimizde yapılacaktır. Bu durumda olan öğrencilerimizin aile hekimi kayıtlarını belirlenen hekime aldırmaları gerekmektedir. Nüfus cüzdanı fotokopisi ile fakülte/yüksekokul sekreterliğine giderek ilgili formu doldurmanız yeterli olacaktır. Aile hekimi kayıtlarınız tamamlandıktan sonra belirlenen günlerde aşılarınız yapılacaktır. Kayıtların 06 Aralık 2013 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.

Konu ile ilgili olarak fakülte/yüksekokul sekreterliğinize veya Dr. İlknur Keskin’e (dahili 4862) ulaşabilirsiniz.