Ana içeriğe atla

Prof. Ömer: 2045 yılında 600 milyon insan diyabet hastası olabilir

05.11.2019

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında düzenlenen konferansta konuşan UTF Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, 2045 yılında 600 milyon insanın diyabet hastası olabileceğini söyledi.

diyabet_2-05

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında konferans düzenlendi. Konferansta diyabet hastalığı tüm yönleriyle ele alındı. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Buket Akıncı, Dr. Diyetisyen Beyza Eliuz Tipici ve Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Diyabet Hemşiresi Canan Bozdağ konuşmacı olarak katıldı.
PROF. ÖMER: TÜRKİYE’DE 10 MİLYON İNSAN DİYABET HASTASI 
Çok sayıda öğrencinin takip ettiği konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Abdulkadir Ömer, diyabetin dünyada görülme sıklığı artan ciddi bir hastalık olduğunu söyledi. Diyabet kelimesinin ilk kez Anadolu topraklarında, Kapadokya’da M.S. 2. yüzyılda Arateus tarafından kullanıldığını kaydeden Ömer, dünyada 425 milyon, Türkiye’de ise 9,5-10 milyon civarı insanın diyabet hastası olduğunu ifade etti. Tüm dünyada 325 milyon insanın diyabet riski altında olduğunu kaydeden Ömer şöyle dedi: “Diyabet, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önlem alınması gereken çok ciddi bir hastalık. 2045 yılında dünyadaki diyabetli hasta sayısının 600 milyon civarında olacağı öngörülüyor. Diyabet, kan şekerinin normalin üzerine çıkması, kontrol dışı yükselmesidir. Kronik bir rahatsızlık olan diyabet, böbrek rahatsızlıkları ve görme sorunları başta olmak üzere pek çok hastalığa da neden oluyor. Diyabet hastalığının hem kendisini hem de neden olduğu diğer sağlık problemlerini erken tanı ve uygun tedaviyle önleyebilmek mümkün. Diyabeti kontrol altına alıp uzun yıllardır yaşayan hastalarım var.”
DYT. TİPİCİ: DİYABET ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİR
Dr. Diyetisyen Beyza Eliuz Tipici ise diyabetin sadece erişkin hastalığı olmadığını, çocuklarda da rastlanabileceğini söyledi. 14 Kasım’ın tüm dünyada ‘Diyabet Günü’ olarak anıldığını ve mavi halka ile simgelendiğini belirten Tipici şöyle dedi: “Dünya Diyabet Günü 160 ülkeden bir milyarı aşkın destekçisiyle en büyük farkındalık etkinliğidir. Tüm dünyada diyabete karşı farkındalık oluşturmak ve mücadele etmek gerekiyor. Türkiye’de önemli adımlar atılıyor çünkü rakamlar ülkemizde obezite ve diyabetin en önemli toplum sağlığı sorunlarından birisi olduğuna işaret ediyor. Diyabet sadece erişkinlerin sorunu değildir, her yaştan çocukta da görülebilir. Ülkemizde her yıl tahminen 1700 çocuğa diyabet tanısı konuluyor. Çocukların yüzde 98’inde insülin eksikliğine bağlı Tip 1 diyabet görülüyor. Beslenme diyabetin tedavisinde en önemli köşe taşlarından birisi. Uluslararası Pediatrik Diyabet Derneği’ne (ISPAD) göre çocuğunuzun psikolojik, sosyal ve kültürel özelliklerini dikkate alarak sağlıklı beslenmeyi ve fiziksek aktiviteyi teşvik etmek gerekiyor.”
 

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:34