Ana içeriğe atla

Medya, terör ve istihbarat konuları Medipol’de tartışmaya açıldı

04.12.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Kulübü tarafından düzenlenen panelde medya, terör ve istihbarat kavramları Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmeler üzerinden tartışmaya açıldı.

medya_istihbarat_teror_2

İstanbul Medipol Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Kulübü tarafından “Medya, Terör ve İstihbarat” başlıklı panel düzenlendi. Medipol Medya Merkezi TV Stüdyosu’nda düzenlenen panelde medya, terör ve istihbarat kavramları Türkiye ve dünyadaki gelişmeler üzerinden değerlendirildi. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Özkır’ın moderatörlüğünü üstlendiği panele Daily Sabah Genel Koordinatörü Meryem İlayda Atlas, Türkiye Gazetesi Radyo Televizyonu (TGRT) Program Müdürü Ferhat Ünlü ile İstanbul Şehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Alptekin konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk sözü alan Dr. Alptekin, terör örgütlerinin kamuoyunda korku oluşturarak siyasi erk üzerinde baskı yapmayı amaçladığını söyledi. Örgütlerin şiddetten beslenen büyük organizasyonlar olduğunu kaydeden Alptekin, terörü kör ve sağır bırakmak için iyi iletişim planlarına ihtiyaç olduğunu ifade etti. TGRT Program Müdürü Ünlü ise gazetecilerin istihbaratla olan bağlantısına değindi. Türkiye’nin son yıllarda istihbarat anlamında çok güçlü bir ülke haline geldiğini savunan Ünlü, istihbarat gazeteciliği yapmak isteyen öğrencilere “İstihbaratçılık ve gazetecilik arasında çok ince bir çizgi var. Bizim işimiz aldığımız bilgiyi kamu yararını düşünerek duyurmak. Haberin özüne ulaşmak ve okurla paylaşmak için çok fazla haber kaynağına sahip olmalısınız.” tavsiyesinde bulundu.
ATLAS: TERÖR OLAYLARINI AKTARIRKEN KAMU YARARINI GÖZETMELİYİZ
Daily Sabah Genel Koordinatörü Meryem İlayda Atlas da terör örgütlerinin amacının kamuoyunda infial oluşturmak olduğunu söyledi. Dijitalleşmenin artmasıyla terör örgütlerinin bu alana yatırım yaptığını kaydeden Atlas, bilinçli sosyal medya kullanımının önemine dikkat çekti. Terörü kınamak için yapılan paylaşımların bazen örgütlerin değirmenine su taşıyabileceğine dikkat çeken Atlas şöyle dedi: “Medyada etik olgusu haberlerin daha çok nasıl sunulması üzerine yoğunlaşıyor. Özellikle deprem, kaza, savaş ve terör eylemleri gibi olağan dışı durumlarda medyanın tutumu kamuoyunun refleksleri üzerinde belirleyici oluyor. Teröristler için eylemi gerçekleştirmekten çok eylemin toplum üzerindeki etkisi ve gündem yaratması önem taşıyor. Çünkü toplumda korku ve panik oluşuyorsa hedeflerine ulaşmış sayılıyorlar. 2016 yılında Sultanahmet’te yaşanan terör saldırısının ardından bölgede bulunan esnaf turist azlığından dolayı bir süre iş yapamadı ve iflas etti. Bu sebeple terör olaylarını aktarırken kamu yararını düşünmek zorundasınız.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:18