Ana içeriğe atla

“Katkı maddesinde zararı miktar belirler”

10.10.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyumda konuşan Prof. Dr. Bensu Karahalil, katkı maddelerinde zararı belirleyen faktörün miktarı olduğunu söyledi.

gida_2-6b8035a5-f797

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından “Gıda Bilimi ve Katkı Maddeleri Sempozyumu” düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Baş konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun katılım sağladığı sempozyumda gıda katkı maddeleri, toksikoloji bilimi ve sağlıklı beslenme konuları ele alındı.
KARAHALİL: ‘KATKI MADDESİ ZARARLIDIR’ İFADESİ YANLIŞTIR
Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil konuşmasında ‘Katkı maddesi zararlıdır’ ifadesinin yanlış olduğuna vurgu yaptı. Katkı maddelerinin zararlı olup olmadığını belirleyen faktörün miktarı olduğunu kaydeden Karahalil şöyle dedi: “Katkı maddesi zararlıdır ifadesi yanlıştır. Dünya ölçeğinde bilim süzgecinden geçmiş ve güvenli kabul edildiği için kullanımına izin verilmiş bir gıda katkı maddesini, konunun uzmanı olmayan kişilerin yorumlaması, esasında gerçek risklerin üstünü kapatır. Tüm katkı maddelerinin zararlı olup olmadığını belirleyen faktör, katkı maddesinin miktarıdır. İnsan sağlığı üzerine toksik ve karsinojenik olarak değerlendirilen gıda maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır. Daha konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için kimyasalların vazgeçilmez özelliklerinden yararlanılır. Günlük hayata getirdikleri imkanlar sayesinde fazlası talep ediliyor. Olası riskler minimize edilerek her alanda yararlanılmaya çalışılıyor. Katkı maddelerinin yönetimi ile ilgili ülkemizdeki hukuksal düzenlemelerin dünya ile uyumlu olup olmadığı ve bu düzenlemelerin denetlenip denetlenmediği konusundaki tartışmalar esas gündemimiz olmalıdır.” 
BAŞ: HER DUYDUĞUMUZA İNANIRSAK YİYECEK ÜRÜN BULAMAYIZ
Gıda katkı maddelerinin medyada sıklıkla tartışma konusu yapıldığını kaydeden Prof. Murat Baş ise, gıda güvenliği konusunda önceliklerin belirlenemeyeceğini söyledi. Toplum dikkatinin medya tarafından gereksiz konulara yönlendirildiğini kaydeden Baş şöyle dedi: “Gıda katkı maddeleri yazılı ve sözlü basında sıklıkla tartışma konusu yapılıyor. Uluslararası bir sistem içinde yoğun bilimsel çalışmalar sonucunda güvenli bulunarak tüm dünyada kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddeleri bilimsel bir veriye dayanmadan ‘sağlığa zararlı’ ilan edilebiliyor. Gıda güvenliği konusundaki öncelikler belirlenemez ve toplumun dikkati gereksiz konulara yoğunlaştırılırsa, gerçek riskler göz ardı edileceğinden insan sağlığı bundan zarar görebilir. Hastalar yanımıza geldiğinde sosyal medyadan duydukları bilgileri teyit ettirmeye çalışıyor. Durum öyle bir hâl aldı ki hastaların sorularından ötürü hastalıkla ilgilenemez hale geldik. Her duyduğunuza inanmayın, yoksa yiyecek ürün bulamazsınız.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:51