Ana içeriğe atla

“Halk sağlığı için okullarda hijyen eğitimi öncelikli olmalı”

23.12.2019

İstanbul Medipol Üniversitesi MEDUPSA Kulübü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Mehmet Şapçı, halk sağlığı için okullarda hijyen eğitiminin öncelikli olması gerektiğini söyledi.

farmata

İstanbul Medipol Üniversitesi MEDUPSA Kulübü (Medipol University Pharmaceutical Students Association) tarafından “Farmatalks” etkinliği düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe Merkez Laboratuvarı İlaç Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şapçı, Alliance Healthcare CEO’su Selim Taşo ve Acıbadem Sağlık Grubu Eczacılık Hizmetleri Koordinatörü Aylin Altanlar Türker konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açış konuşmasını gerçekleştiren Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag, Dünya Sağlık Örgütünün dokuz yıldızlı eczacılık tanımına atıf yaparak bir eczacının; hasta iyileştiren, karar verici, iletişimci, yönetici, hayat boyu öğrenen, öğretmen, lider, araştırmacı ve girişimci olması gerektiğini söyledi.
ŞAPÇI: ANTİBAKTERİYEL ÜRÜNLER TOPLUMU YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR
Konferansta konuşan Mehmet Şapçı da toplu taşıma araçlarına binilmeden önce hijyen amaçlı tedbir alınması gerektiğini söyledi. En önemli temizlik malzemesinin su olduğunu kaydeden Şapçı şöyle dedi: “Antibakteriyel ürünler toplumu yanlış yönlendiren, alışkanlık kazandıran zararlı şeylerdir. Kullanılması gereken ise normal sıvı sabun ve sudur. Katı sabun da kullanmayın çünkü mikrop üretir, hastalığı elden ele taşır. Toplu taşıma araçları grip ve uyuz gibi hastalıkların elden ele yayıldığı yerlerdir. Herkes evden çıkarken antiseptik mendil veya solüsyonla korumalı. Eve giderken de mutlaka tekrar edilmeli. Başkent Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 58,2’si tuvaletten çıktıktan sonra ellerini yıkamıyor, yüzde 48,2 ise sifonu çektikten sonra tuvalet kapağını kapatmıyor. Sifonu çekmeden önce tuvalet kapağını kapatmanız gerekiyor. Aksi taktirde dışkıdaki mikrop ortama yayılacaktır. Halk sağlığı noktasında okullarda ilk önce hijyen eğitimini vermemiz gerekiyor.”
TAŞO: GÜNÜMÜZDE EN HIZLI DEĞİŞİM DEĞİŞİYOR
Selim Taşo ise eczacı adaylarına tavsiyelerde bulunarak sonuç odaklı ve çalışkan kişilerin meslek hayatında başarılı olacağını savundu. İyi iletişim kurmanın her meslek grubunda gereklilik olduğunu kaydeden Taşo şöyle dedi: “Ne iş yapıyorsanız yapın, o işi iyi anlamanız ve her zaman kuşkulu olmanız gerekiyor. Bir bilgi aldığınızda o bilgiyi mutlaka araştırmalısınız ve karşınızdaki kişiyi iyi dinlemelisiniz. Dünyanın en zeki insanı olabilirsiniz ama sorunla karşılaştığınızda insanlarla diyalog kurabilirseniz o sorunu çözebilirsiniz. Bu yüzden iletişim yetilerinizi geliştirmelisiniz. Ne iş yaparsanız yapın, insan faktörünü de unutmayın. ‘Değişmeyen tek şey değişimdir.’ dediklerine de bakmayın, günümüzde en hızlı değişen şey değişimdir. Bilgi akışı artık çok hızlı, bu yüzden değişime her zaman açık olun ve gelecek süreçleri tahlil etmeye çalışın.”
 

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:09