Girişimcilik hikayeleri TTO’da gündeme geldi

18.02.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından ‘Start- UP ve Globalleşme’ semineri düzenlendi.

tto-5a

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen seminerde ‘Start-UP ve Globalleşme’ konusu ele alındı. Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin konuğu İDETEK Kurucusu Ergin Kaya oldu. İngiltere’de melek yatırımcıların danışmanlığını yapan ve Türk girişimciler ile İngiliz yatırımcıları bir araya getiren Ergin Kaya, globalleşmenin ve finansmanın yatırımcılar için çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye’nin girişimcilik konusunda önemli mesafeler kat ettiğini kaydeden Kaya şöyle dedi: “90’lı yılların başında Türkiye’de insanlar firmaların yatırımları üzere çok fazla bilgi sahibi değildi. Ülkemizin bugün geldiği noktada girişimcilikte önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknoparklar ve teknoloji transfer ofisleri açılması da bu konuda bir dönüm noktası diyebiliriz. Ancak bir şeyler eksik kalıyor ki sonuç alınamıyor. Bana göre en önemli sorun yatırımcıların örgütlenememesi. Başarı hikayelerinde girişimcinin içinde bulunduğu ekosistem de çok önemli. Çünkü bulunduğunuz mekanizma sizi bir noktaya doğru taşıyor.”
“DOĞRU ÖNGÖRÜ SİZİ BAŞKALARINDAN FARKLI KILAR”
Konuşmasında kendi girişimcilik hikayesinden de bahseden Kaya, bilim ve ticaretin genelde birbirinden ayrı düşünüldüğünü ama ikisinin bağlantılı olduğunu söyledi. Bilimin çıkarım yapabilme ve akıl yürütmeyi geliştirdiğini, bunun da ticarette çok önemli olduğunu kaydeden Kaya şöyle dedi: “Benim hikayem 1998 yılında başlıyor. Ben ve iki arkadaşım yaptığımız enerji ve otomasyon çalışmalarının büyümesi üzerine İngiltere’ye gitmeye karar verdik. Burada gördük ki herkes farklı ölçeklerde yatırımcı olabilir. Buradan cesaretler adımlarımızı attık. Bir ticarete girdiğiniz zaman yapılacak en önemli şey, iyi bir çıkarım yapmak ve doğru tahminler yürütebilmektir. Eğer bir girişim yapıyorsanız ileriyi öngörmeniz lazım. Aynı zamanda bazı yöntemleriniz de olmalı. Şu anda enerji yönetimi çok önemli, ben bunu öngördüm ve başarılı oldum. Öngörüleriniz doğruysa bu sizi başkalarından ayırır ve farklı kılar. İyi öngörülerde bulunabilmenin yolu da çok okumaktan geçer. Dolayısıyla bilim, ticaretin arka planında önemli bir yer tutuyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 09:38