Ana içeriğe atla

Adli Antropolog Bulut: Türkiye’nin yüz haritası yok

26.12.2013

Adli Antropolog Dr. Özgür Bulut, Haliç Yerleşkemizde “Yeniden Yüzlendirme” başlıklı bir konuşma yaptı. Henüz Türk toplumuna ait bir yüz haritası çıkartılamadığını anlatan Bulut, bu yüzden adli yaş..

61a2-Ozgur-Bulut.jpg

Anadolu halkına ait yüz yaşlanma karakteristiğine yönelik bilimsel çalışmayı birlikte yaptıkları Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Bayram Ufuk Şakul’un daveti üzerine Medipol’de bir konuşma yapan Adli Antropolog Dr. Özgür Bulut, Ankara’da 2 yıl önce kurdukları kriminal antropoloji laboratuvarlarında yaptıkları çalışmaları anlattı. Laboratuvarlarında temel olarak kafatası üzerinden yola çıkarak yeniden yüzlendirme çalışmaları yaptıklarını kaydeden Bulut, kilden yaptıkları manuel ve bilgisayarda 3 boyutlu olmak üzere 2 farklı alanda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Yeniden yüzlendirmenin antropoloji, anatomi ve diş hekimliği gibi alanları doğrudan ilgilendirdiğini belirten Dr. Bulut, laboratuvarlarında iskelet incelemeleri, kraniofasiyal kimliklendirme ve adli yaşlandırma hizmetleri verdiklerini kaydetti.

 

Ülkemizde binin üzerinde kayıp çocuk olduğunu, yetişkinler de düşünüldüğünde kayıp sayısının on binlerle ifade edildiğini anlatan Bulut, örneğin 2 yaşında kaybolan bir çocuğun aradan 5 yıl geçtikten sonra yüzünün çok değiştiğini ve annesi tarafından bile tanınamadığını, bu nedenle de 2 yaşındaki fotoğrafıyla yapılan tüm arama çalışmalarına rağmen bulunamadığını anlattı. Bulut, ülkemizde Avrupa’ya göre adli yaşlandırma alanındaki çalışmaların yetersiz olmasının kayıp sayısının artmasında önemli olduğunu vurguladı. Türk toplumuna ait bir yüz haritası çıkartılamadığını anlatan Bulut, bu yüzden adli yaşlandırma ve yeniden yüzlendirme çalışmalarında Almanların baz alındığını söyledi. Bulut, şu ana kadarki çalışmalarda 2 çocuğun bulunmasında rol aldıklarını bildirdi.

 

Dr. Özgür Bulut kimdir?

Dr. Özgür Bulut, 2000 yılında Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. 2006 yılında Gazi Üniversitesi Televizyon-Sinema bilim dalında 3 boyutlu teknolojiler üzerinde master yaptı. 2007 yılında Kriminal Polis Laboratuvarlarından Kriminalistik Uzmanlığını (Adli Görüntü ve Yüz İnceleme) aldı. 2008 yılında Birleşmiş Milletler Liberya misyonunda Liberya Polis Teşkilatına danışmanlık (forensic consultant) görevinde bulundu. 2010 ylında Dundee Üniversitesi Anatomi ve İnsan Kimliklendirme Merkezinde yeniden yüzlendirme ve adli yaşlandırma üzerine Master yaptı ve uluslararası Adli Antropoloji staj progamını tamamladı. 2011 yılında Ankara Üniversitesi Antropoloji Anabilim Dalında Doktora (Phd) programını bitirdi (2007 - 2011). 2011 yılından itibaren Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Adli Sanat dersi vermektedir. 2005 - 2012 yılları arasında ABD, Almanya, İngiltere, İskoçya ve İspanya'da çeşitli kurs, seminer ve çalıştaylara katılmıştır. 2007 yılından itibaren Adli Antropoloji, Yeniden Yüzlendirme ve Adli Sanat üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Bu alanlarda yayınlanmış ulusal/uluslararası makale, tebliğ ve sunumu bulunmaktadır.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 15:55