Dönem 3 Kurul 17 Dolaşım ve Solunum Sistemi-Öğrenim Hedefleri
KÖH-1 Koroner arterler, büyük damarlar, kalp kapakları, büyük ve küçük hava yolları ile ilgili anatomi, fizyoloji, histoloji bilgilerini; ayrıca fetal dolaşımı hatırlar.
KÖH-2 Dolaşım ve solunum sistemleriyle ilgili semptomların fizyopatolojisi, nedenleri ve diğer sistemlerle ilişkilerini açıklar.
KÖH-3 Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, pnömoni, akciğer tüberkülozu ve astım hastalıklarının klinik, laboratuvar ve patolojik bulgularını ve patogenezini açıklar ve yorumlar.
KÖH-4 Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon, senkop nedeni olabilen hastalıklar, akut romatizmal ateş, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, pnömoni, akciğer tüberkülozu ve pulmoner embolizm ile ilgili genel epidemiyolojik özellikler ve koruyucu hekimlik uygulamarını açıklar.
KÖH-5 Toplumda hipertansiyon, koroner arter hastalığı, akut romatizmal ateş, tüberküloz, pnömoni , üst solunum yolu enfeksiyonları ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının sıklığının azaltılmasına yönelik önlemleri açıklar ve uygular.
KÖH-6 Kalp kapak hastalıkları, aritmiler, aort anevrizma ve disseksiyonu, konjenital kalp hastalıkları pulmoner embolizm, ,akciğer kanseridiffüz akciğer hastalıkları, enfektif endokardit, dolaşım ve solunum sistemini de tutan sistemik enfeksiyonlar ve perikard hastalıklarının anamnez ve fizik muayene bulgularını açıklar.
KÖH-7 Kalp yetersizliği, hipertansiyon, romatizmal ateş, sepsis, astım, pnömoni, pleavral hastalıklar, tüberküloz ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanı testlerini ve kullanımlarını açıklar, patolojik özelliklerini ve patogenezini anlatır.
KÖH-8 Koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı hastalıklarının izleminde dikkat edilmesi gereken temel prensipleri sıralar.
KÖH-9 Antihipertansifler koroner ve perifer arter hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar, arterial ve venöz embolizm ve trombozu önlemeye ve tedavi etmeye yönelik ilaçlar, kalp yetersizliği ve aritmi tedavisinde kullanılan ilaçlar,sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, hemorajik acillerde kullanılan ilaç ve kan ürünleri, üst solunum yolu hastalıkları ve obstrüktif hastalıklarında kullanılan ilaçların etki mekanizmalarını endikasyonlarını, yan etkilerini sıralar.
KÖH-10 Aort anevrizması, pulmoner emboli, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, miyokard enfaktüsü, hipertansif aciller, malign aritmiler, sepsis gibi yaşamı tehdit eden hastalıkların klinik özelliklerini açıklar ve acil tedavi prensiplerini anlatır.
KÖH-11 Kan basıncı ölçüm basamaklarını sıralar, EKG çeker ve genel özellikleri ve ritm açısından değerlendirir.
KÖH-12 Solunum ve kardiyovasküler sistem muayenesini yapar.
KÖH-13 PPD uygulama
KÖH-14 Puls oksimetre
KÖH-15 Tanı yöntemlerini basitten karmaşığa basamaklar halinde kullanılmasının önemini kavrar.
KÖH-16 Hekimlik hizmeti verirken insan ve hasta haklarını gözetir.
KÖH-17 Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, sistemik enfeksiyöz hastalıklar, sigara bırakma tedavisinin ve tüberkülozun tanı, tedavi izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini kavrar.
KÖH-18 Bildirimi zorunlu solunum yolu enfeksiyöz hastalıklarını sıralar.
KÖH-19 Sigara kullanmama konusunda topluma örnek olması gerektiğini ve sigara ile savaşın önemini benimser.
Dönem 3 Kurul 17 Dersleri
- Tıbbi Patoloji
- Farmakoloji
- Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
- Tıbbi Mikrobiyoloji
- Enfeksiyon Hastalıkları
- Kardiyoloji
- Göğüs Hastalıkları
- Radyoloji