Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞAM BOYU BESLENME | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik ve erişkin dönemlerinde beslenme ile sık rastlanan hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmasıdır |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Beslenme ile ilgili temel kavramlar 1,Beslenme ile ilgili temel kavramlar 2,Yeterli ve dengeli beslenme 1,Yeterli ve dengeli beslenme 2,Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme,Okul öncesi dönemde beslenme,Okul döneminde beslenme,Adolesan döneminde beslenme,Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme,Yaşlılık döneminde beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Besin ögelerini sınıflandırıp kaynaklarını ve gereksinimlerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Yaş gruplarına göre beslenme uygulamalarını tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Yaşlılık döneminde beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar 1 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar 2 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yeterli ve dengeli beslenme 1 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yeterli ve dengeli beslenme 2 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Okul öncesi dönemde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Okul döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Adolesan döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılık döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. Saga Yayınları. 2022 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | ||||||
2 | PY-2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. | ||||||
4 | PY-4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir. | X | |||||
5 | PY-5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
6 | PY-6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir. | ||||||
7 | PY-7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır. | ||||||
8 | PY-8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir. | ||||||
9 | PY-9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar. | X | |||||
10 | PY-10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar. | ||||||
11 | PY-11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar. | ||||||
12 | PY-12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir. | ||||||
13 | PY-13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY- 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | ||||||
16 | PY-16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar. | ||||||
17 | PY-17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır. | ||||||
18 | PY-18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
19 | PY-19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
20 | PY-20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 20 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 80 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 15 | 15 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 20 | 20 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 63 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(63/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YAŞAM BOYU BESLENME | - | Bahar Dönemi | 2+0 | 2 | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. Merve PEHLİVAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilerin beslenme ve sağlık arasındaki ilişki, besin ögeleri, görevleri, kaynakları, enerji metabolizması, gebelik, laktasyon, bebeklik ve erişkin dönemlerinde beslenme ile sık rastlanan hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmasıdır |
Dersin İçeriği | Bu ders; Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki,Beslenme ile ilgili temel kavramlar 1,Beslenme ile ilgili temel kavramlar 2,Yeterli ve dengeli beslenme 1,Yeterli ve dengeli beslenme 2,Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü,Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme,Okul öncesi dönemde beslenme,Okul döneminde beslenme,Adolesan döneminde beslenme,Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme,Yaşlılık döneminde beslenme; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Besin ögelerini sınıflandırıp kaynaklarını ve gereksinimlerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Yaş gruplarına göre beslenme uygulamalarını tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Yaşlılık döneminde beslenme özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Beslenme ve sağlık arasındaki ilişki | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
2 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar 1 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
3 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar 2 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
4 | Yeterli ve dengeli beslenme 1 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
5 | Yeterli ve dengeli beslenme 2 | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
6 | Gebelik ve laktasyon döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
7 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Anne Sütü | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
8 | Bebeklik (0-1yaş) döneminde beslenme: Tamamlayıcı Beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
9 | Okul öncesi dönemde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
10 | Okul döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
12 | Adolesan döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
13 | Beslenme ile ilgili özel durumlarda beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
14 | Yaşlılık döneminde beslenme | Önerilen kaynaklardan ilgili bölüme hazırlanılması |
Kaynak |
1.Baysal A. Beslenme. 12. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi. 2009 2.Gökçay G, Garipağaoğlu M. Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. Saga Yayınları. 2022 |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY-1. Ebelik alanında bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatür takip etme, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | ||||||
2 | PY-2. Toplumun sağlık ve refahı için; sağlık ve ebelik alanındaki bilimsel gelişmeler doğrultusunda bütüncül yaklaşım ile temel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | X | |||||
3 | PY-3. Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak riskli durumları tanımlayabilir ve kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir. | ||||||
4 | PY-4. Sağlık ekibinin bir üyesi olarak disiplin içi ve disiplinler arası yaklaşımları kullanabilir. | X | |||||
5 | PY-5. Ebelik uygulamalarında ilgili mevzuat hakkında yeterli bilgiye sahiptir. | X | |||||
6 | PY-6. Ebelik eğitiminde edindiği teorik bilgileri klinik uygulamalarında uzman eğiticilerin gözetiminde geliştirir. | ||||||
7 | PY-7. Ebelik uygulamalarında bilimsel ilke ve yöntemleri kullanır. | ||||||
8 | PY-8. Bilimsel araştırma yaparak, gelişen teknoloji ve güncel sağlık politikalarına göre, ebelik uygulamalarında kullanabilir. | ||||||
9 | PY-9. Toplumun fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel özeliklerini tanımlar. | X | |||||
10 | PY-10. Doğum öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönem boyunca, kadına, yenidoğana, aileye ve topluma gerekli hizmeti sağlar. | ||||||
11 | PY-11. Anne ve çocuk sağlığını geliştirmek için Aile Planlaması danışmanlığını yapar. | ||||||
12 | PY-12. Normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilir. | ||||||
13 | PY-13. Ebelik mesleği alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip eder ve değerlendirir. | X | |||||
14 | PY- 14. Yaptığı uygulamaları düzenli bir şekilde belgeler, tam ve eksiksiz kayıt tutar. | ||||||
15 | PY-15. Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim,teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir. | ||||||
16 | PY-16. İnsanın psiko-sosyal yönünü değerlendirerek etkili iletişim kurar. | ||||||
17 | PY-17. Ebelik alanında uluslararası literatüre ulaşmak ve katkı sağlayabilmek için yeterli düzeyde İngilizceyi kullanır. | ||||||
18 | PY-18. Ebelik mesleğinin gelişimini destekleyecek ulusal ve uluslararası boyutta mesleki örgütler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | ||||||
19 | PY-19. Ebelik uygulamalarını mesleki ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. | ||||||
20 | PY-20. Mesleki etik ilke ve değerlerine uygun davranarak meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | ||||||
21 | PY-21. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir ve uygular. |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 20 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 80 | |
Toplam | 100 |