Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.10, 16, 9A
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.10, 16, 9A
1.1 Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar.10, 16, 9A
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.10, 16, 9A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.10, 16, 9A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.10, 16, 9A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.10, 16, 9A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar.10, 16, 9A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar.10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.10, 16, 9A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir.
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2Yasal düzenlemeler, Dünyada durumÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3Yağlar-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4Yağlar-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5AlglerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6FitoöstrojenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7Prebiyotikler, ProbiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8ÇaylarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9GlikozaminoglikanlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10Aminoasit kaynaklı ürünlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11Bitkisel kökenli besin destekleri-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12Bitkisel kökenli besin destekleri-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13VitaminlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14Vitaminler-MinerallerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003 -Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007. -Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi14114
Okul Dışı Diğer Faaliyetler111
Proje Sunumu / Seminer133
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı111
Ara Sınav ve Hazırlığı11212
Genel Sınav ve Hazırlığı12323
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)124
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(124/30)4
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
BESİN DESTEKLERİ-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersi VerenlerDr.Öğr.Üye. Tuğba İDUĞ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBesin desteği olarak kullanılan fitokimyasal bileşikler ve işlevsel besinler hakkında bilgilendirmek, insan sağlığı üzerindeki etkilerini, kullanılışlarını ve varsa ilaçlarla olan etkileşmelerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlar,Yasal düzenlemeler, Dünyada durum,Yağlar-1,Yağlar-2,Algler,Fitoöstrojenler,Prebiyotikler, Probiyotikler,Çaylar,Glikozaminoglikanlar,Aminoasit kaynaklı ürünler,Bitkisel kökenli besin destekleri-1,Bitkisel kökenli besin destekleri-2,Vitaminler,Vitaminler-Mineraller; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
2.Farklı kimyasal bileşime sahip besin desteklerini sınıflandırır.10, 16, 9A
1. Besin destekleri hakkında genel kavramları açıklar ve sınıflandırır.10, 16, 9A
1.1 Besin desteği, nutrasötik, fonksiyonel gıda kavramlarını açıklar.10, 16, 9A
1.2 Besin desteklerinin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.10, 16, 9A
1.3. Vitamin ve mineralleri sınıflandırır.10, 16, 9A
2.1. Probiyotik ve prebiyotikleri açıklar.10, 16, 9A
2.2. Doymuş ve doymamış yağ asidi içeren besin desteklerinin etkilerini özetler.10, 16, 9A
2.3. Fitoöstrojen etkili besin desteklerini açıklar.10, 16, 9A
3. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı besin desteklerinin farklarını açıklar.10, 16, 9A
3.1. Besin desteklerinin yan etki ve ilaç etkileşimlerini ilişkilendirir.10, 16, 9A
3.2. Glikozaminoglikanların etkilerini ve mekanizmalarını özetler.
3.3. Çay, kahve, kafein tüketimi ve insan sağlığı üzerine etkilerini değerlendirir.
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Besin Desteklerine giriş ve genel kavramlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
2Yasal düzenlemeler, Dünyada durumÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
3Yağlar-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
4Yağlar-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
5AlglerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
6FitoöstrojenlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
7Prebiyotikler, ProbiyotiklerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
8ÇaylarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
9GlikozaminoglikanlarÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
10Aminoasit kaynaklı ürünlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
11Bitkisel kökenli besin destekleri-1Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
12Bitkisel kökenli besin destekleri-2Önerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
13VitaminlerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
14Vitaminler-MinerallerÖnerilen kaynaktan ilgili bölüme hazırlanılması
Kaynak
Besin destekleri ders notları öğrencilere verilecektir
-Dietary supplements of plant origin, M. Maffei, Taylor & Francis, 2003 -Dietary Supplements, P. Mason, Pharmaceutical Press, 3rd Ed., 2007. -Handbook of Vitamins, J. Zempleni, R.B. Rucker,D.B. McCormick, J.W. Suttie, CRC Press, 4th Ed., 2007

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 20
Genel Sınavın Başarıya Oranı 80
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57