Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KANSER VE BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, kanserin oluşumu ve patogenezi, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları,Dönem ödevlerinin belirlenmesi,Kanser patogenezi ve çeşitleri,Ulusal ve uluslararası kanser istatistikleri,Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler,Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi,Kanserde vitamin desteği,Kanserde mineral desteği,Kanserde yağ asit desteği,Kanserin beslenme durumuna etkisi ve beslenmenin kansere etkisi,Dönem ödevlerinin sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kanserin epidemiyolojisini, etiyolojisini ve patogenezini tartışır.10, 14, 16, 4, 9A, E
2. Beslenmenin kansere ve kanserden korunmaya etkisini değerlendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
3. Kanserde tıbbi beslenme tedavisini ve diğer tedavi yöntemlerini ayırt eder.10, 14, 16, 4, 9A, E
4. Ulusal ve uluslararası güncel literatürü takip eder.10, 14, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin gruplarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Dönem ödevlerinin belirlenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kanser patogenezi ve çeşitleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Ulusal ve uluslararası kanser istatistikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmelerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Kanserde vitamin desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kanserde mineral desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kanserde yağ asit desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kanserin beslenme durumuna etkisi ve beslenmenin kansere etkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Dönem ödevlerinin sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Baysal A.Kanseri Tanıyalım : Belirtileri Nedenleri Korunma ve Tedavi Yolları. Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2004. 2. Sağlıkta ve Kanserde Doğru Beslenme. Onat H., Demir Ç. Say Yayınları, 2007. 3. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010. 4. Eliuz B, Esin K. Editörler: Garipağaoğlu M, Karakaş Z. Çocukluk çağı kanserlerinde beslenme. Selen Medya Yayıncılık, İstanbul, 2011. 5. Konu ile ilgili güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14228
Rehberli Problem Çözme14228
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)56
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(56/30)2
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
KANSER VE BESLENME-Bahar Dönemi2+024
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıÖğrencileri, kanserin oluşumu ve patogenezi, beslenmenin kanserden korunmadaki etkinliği, uygulanan çeşitli tedavi yöntemlerinin yan etkilerini bilerek bu durumları beslenme programlarıyla nasıl hafifleteceği konularında bilgilendirmek ve geliştirmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin grupları,Dönem ödevlerinin belirlenmesi,Kanser patogenezi ve çeşitleri,Ulusal ve uluslararası kanser istatistikleri,Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisi,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi,Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisi,Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmeler,Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemi,Kanserde vitamin desteği,Kanserde mineral desteği,Kanserde yağ asit desteği,Kanserin beslenme durumuna etkisi ve beslenmenin kansere etkisi,Dönem ödevlerinin sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Kanserin epidemiyolojisini, etiyolojisini ve patogenezini tartışır.10, 14, 16, 4, 9A, E
2. Beslenmenin kansere ve kanserden korunmaya etkisini değerlendirir.10, 14, 16, 4, 9A, E
3. Kanserde tıbbi beslenme tedavisini ve diğer tedavi yöntemlerini ayırt eder.10, 14, 16, 4, 9A, E
4. Ulusal ve uluslararası güncel literatürü takip eder.10, 14, 16, 4, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 14: Bireysel Çalışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yeterli ve dengeli beslenme kavramı, besin gruplarıÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Dönem ödevlerinin belirlenmesiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kanser patogenezi ve çeşitleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Ulusal ve uluslararası kanser istatistikleriÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Kanser oluşumunu önlemede beslenme etkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Farklı kanser türlerinde beslenme tedavisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Kanserde enerji ve besin öğesi gereksinimi ve biyokimyasal değerlendirmelerÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Kanserde enteral-parenteral beslenme desteği önemiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Kanserde vitamin desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Kanserde mineral desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Kanserde yağ asit desteğiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Kanserin beslenme durumuna etkisi ve beslenmenin kansere etkisiÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Dönem ödevlerinin sunumuÖnerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Powerpoint sunum dosyaları.
1. Baysal A.Kanseri Tanıyalım : Belirtileri Nedenleri Korunma ve Tedavi Yolları. Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2004. 2. Sağlıkta ve Kanserde Doğru Beslenme. Onat H., Demir Ç. Say Yayınları, 2007. 3. Mahan LK, Stump SE. Krause's Food & Nutrition Therapy. Elseiver, USA, 2010. 4. Eliuz B, Esin K. Editörler: Garipağaoğlu M, Karakaş Z. Çocukluk çağı kanserlerinde beslenme. Selen Medya Yayıncılık, İstanbul, 2011. 5. Konu ile ilgili güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1. Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
PY-2. Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
PY-3. Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
PY-4. Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
PY-5. Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
PY-6. Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
PY-7. En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
PY-8. Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
PY-9. Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
PY-10. Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
PY-11. Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:55Son Güncelleme Tarihi: 06/07/2022 - 15:57