Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ALTERNATİF BESLENME TİPİ UYGULAMALARI-Güz Dönemi0+423
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSağlıklı beslenme planlaması için aşağıdaki bireylere yönelik gıda hazırlama amaçlanmıştır
Dersin İçeriğiBu ders; Vejeteryan beslenme için uygulamalar,Vegan beslenme için uygulamalar,Çölyak hastası için uygulamalar,Çölyak hastası için menü oluşturma,Sağlıklı tuzlu atıştırmalık alternatifleri,Sağlıklı tatlı atıştırmalık alternatifleri,Diabet hastası için tatlı ürün geliştirme,Vize Sınavı,Diyabet hastası için tatlı ürün geliştirme,Diabet hastası için tuzlu ürün geliştirme,Diabet hastası için içecek geliştirme,Diyabet hastası için sıcak içecekler,Fonksiyonel gıda hazırlama,Functional food preparation; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Besin öğelerinin sağlık için önemini de belirterek, alternatif beslenmeyi tanımlar.6, 8, 9H
Alternatif Beslenmenin temellerini çevresini ve meslektaşlarını bilgilendirecek şekilde açıklar.6, 8, 9H
Kişinin hastalığına uygun ,yemekler hazırlar.6, 8, 9H
Sağlığın korunmasına fayda sağlayan fonksiyonel besinlerin işlevlerini açıklar.6, 8, 9
Öğretim Yöntemleri:6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Vejeteryan beslenme için uygulamalar
2Vegan beslenme için uygulamalar
3Çölyak hastası için uygulamalar
4Çölyak hastası için menü oluşturma
5Sağlıklı tuzlu atıştırmalık alternatifleri
6Sağlıklı tatlı atıştırmalık alternatifleri
7Diabet hastası için tatlı ürün geliştirme
8Vize Sınavı
9Diyabet hastası için tatlı ürün geliştirme
10Diabet hastası için tuzlu ürün geliştirme
11Diabet hastası için içecek geliştirme
12Diyabet hastası için sıcak içecekler
13Fonksiyonel gıda hazırlama
14Functional food preparation
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Marcello Ticca (2019). Beslenme Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar. Kolektif Kitap; 1. baskı ISBN-10: 6052205415

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati31545
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı144
Genel Sınav ve Hazırlığı248
Performans Görevi, Bakım Planı15230
Toplam İş Yükü (Saat)87
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(87/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
ALTERNATİF BESLENME TİPİ UYGULAMALARI-Güz Dönemi0+423
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Muazzez Ayşe GANİOĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSağlıklı beslenme planlaması için aşağıdaki bireylere yönelik gıda hazırlama amaçlanmıştır
Dersin İçeriğiBu ders; Vejeteryan beslenme için uygulamalar,Vegan beslenme için uygulamalar,Çölyak hastası için uygulamalar,Çölyak hastası için menü oluşturma,Sağlıklı tuzlu atıştırmalık alternatifleri,Sağlıklı tatlı atıştırmalık alternatifleri,Diabet hastası için tatlı ürün geliştirme,Vize Sınavı,Diyabet hastası için tatlı ürün geliştirme,Diabet hastası için tuzlu ürün geliştirme,Diabet hastası için içecek geliştirme,Diyabet hastası için sıcak içecekler,Fonksiyonel gıda hazırlama,Functional food preparation; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Besin öğelerinin sağlık için önemini de belirterek, alternatif beslenmeyi tanımlar.6, 8, 9H
Alternatif Beslenmenin temellerini çevresini ve meslektaşlarını bilgilendirecek şekilde açıklar.6, 8, 9H
Kişinin hastalığına uygun ,yemekler hazırlar.6, 8, 9H
Sağlığın korunmasına fayda sağlayan fonksiyonel besinlerin işlevlerini açıklar.6, 8, 9
Öğretim Yöntemleri:6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 8: Ters-yüz Edilmiş Sınıf Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:H: Performans Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Vejeteryan beslenme için uygulamalar
2Vegan beslenme için uygulamalar
3Çölyak hastası için uygulamalar
4Çölyak hastası için menü oluşturma
5Sağlıklı tuzlu atıştırmalık alternatifleri
6Sağlıklı tatlı atıştırmalık alternatifleri
7Diabet hastası için tatlı ürün geliştirme
8Vize Sınavı
9Diyabet hastası için tatlı ürün geliştirme
10Diabet hastası için tuzlu ürün geliştirme
11Diabet hastası için içecek geliştirme
12Diyabet hastası için sıcak içecekler
13Fonksiyonel gıda hazırlama
14Functional food preparation
Kaynak
Öğretim görevlisi tarafından dağıtılacaktır
Marcello Ticca (2019). Beslenme Hakkında Doğru Bildiğimiz Yanlışlar. Kolektif Kitap; 1. baskı ISBN-10: 6052205415

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47