Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İÇECEK HAZIRLAMA, SUNUM VE SERVİS TEKNİKLERİ-Güz Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Nur Ece YILMAZEL SÖNMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders, Gastronomi ve İçecek Hizmetleri öğrencilerine içeceklerin hazırlanması, sunumu ve servisinde gerekli olan becerileri kazandırmayı amaçlar. Öğrencilere, içecek türleri, karışımlar, sunum teknikleri ve müşteri hizmeti konularında geniş bir perspektif sunarak sektördeki uygulamaları öğretmeyi hedefler.
Dersin İçeriğiBu ders; İçeceklerin Genel Tanımı-çeşitleri,Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri,Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri,Cold Drink Types and Service Techniques,Sıcak İçecek Çeşitleri-Çay-Ihlamur-Adaçayı-Fesleğen,Sıcak İçecek Çeşitleri-Kahve,Alan gezisi- Chado Tea,Sıcak İçecek Çeşitleri-Kakao-Sıcak Çikolata-Sahlep-Boza,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri- kokteyller,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap;Bölgelere göre çeşitleri,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Farklı içecek türlerini tanır ve açıklar 9C
İçecek sunumu ve servisinde estetik ve iletişim becerilerini geliştirir. 9C
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İçeceklerin Genel Tanımı-çeşitleri
2Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri
3Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri
4Cold Drink Types and Service Techniques
5Sıcak İçecek Çeşitleri-Çay-Ihlamur-Adaçayı-Fesleğen
6Sıcak İçecek Çeşitleri-Kahve
8Alan gezisi- Chado Tea
9Sıcak İçecek Çeşitleri-Kakao-Sıcak Çikolata-Sahlep-Boza
10Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira
11Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira
12Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri- kokteyller
13Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap;Bölgelere göre çeşitleri
14Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap
Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları
1. Fumey, G., Echeverria, O. 2007. Dünya MutfklarıAtlası. (İng. Çeviren: İsmail Yerguz) NTV yayınları. İstanbul. ISBN: 978-975-6690-78-9 2. Reimertz, S., 2003. Çayın Kültür Tarihi. (ing. Çeviren: Mustafa Tüzel) Dost Yayınevi. Ankara. ISBN: 975-7501-74-3

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler2612
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı2510
Genel Sınav ve Hazırlığı2612
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)76
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(76/30)3
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
İÇECEK HAZIRLAMA, SUNUM VE SERVİS TEKNİKLERİ-Güz Dönemi3+033
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Emine OLUM
Dersi VerenlerÖğr.Gör. Nur Ece YILMAZEL SÖNMEZ
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu ders, Gastronomi ve İçecek Hizmetleri öğrencilerine içeceklerin hazırlanması, sunumu ve servisinde gerekli olan becerileri kazandırmayı amaçlar. Öğrencilere, içecek türleri, karışımlar, sunum teknikleri ve müşteri hizmeti konularında geniş bir perspektif sunarak sektördeki uygulamaları öğretmeyi hedefler.
Dersin İçeriğiBu ders; İçeceklerin Genel Tanımı-çeşitleri,Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri,Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri,Cold Drink Types and Service Techniques,Sıcak İçecek Çeşitleri-Çay-Ihlamur-Adaçayı-Fesleğen,Sıcak İçecek Çeşitleri-Kahve,Alan gezisi- Chado Tea,Sıcak İçecek Çeşitleri-Kakao-Sıcak Çikolata-Sahlep-Boza,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri- kokteyller,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap;Bölgelere göre çeşitleri,Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Farklı içecek türlerini tanır ve açıklar 9C
İçecek sunumu ve servisinde estetik ve iletişim becerilerini geliştirir. 9C
Öğretim Yöntemleri:9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:C: Çoktan Seçmeli Sınav

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1İçeceklerin Genel Tanımı-çeşitleri
2Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri
3Soğuk İçecek çeşitleri ve Servis teknikleri
4Cold Drink Types and Service Techniques
5Sıcak İçecek Çeşitleri-Çay-Ihlamur-Adaçayı-Fesleğen
6Sıcak İçecek Çeşitleri-Kahve
8Alan gezisi- Chado Tea
9Sıcak İçecek Çeşitleri-Kakao-Sıcak Çikolata-Sahlep-Boza
10Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira
11Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Bira
12Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri- kokteyller
13Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap;Bölgelere göre çeşitleri
14Alkollü içecekler-Servis ve sunum teknikleri-Şarap
Kaynak
Öğretim görevlisi ders notları
1. Fumey, G., Echeverria, O. 2007. Dünya MutfklarıAtlası. (İng. Çeviren: İsmail Yerguz) NTV yayınları. İstanbul. ISBN: 978-975-6690-78-9 2. Reimertz, S., 2003. Çayın Kültür Tarihi. (ing. Çeviren: Mustafa Tüzel) Dost Yayınevi. Ankara. ISBN: 975-7501-74-3

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Gastronomi alanındaki eğitim kaynaklarını, uygulama araç gereçlerini tanır.
X
2
Sorumlu olduğu işletmedeki personelin çalışma alanlarını ve sorumluluklarını iş güvenliği kurallarını da dikkate alarak tanımlar.
X
3
Yemek pişirmenin ardında yatan fiziksel ve kimyasal olayları anlayarak kullandığı yöntemlerin gıda üzerindeki etkisini önceden bilir.
X
4
Yeni teknolojiler ve üretim yöntemleri kullanarak yaratıcı menüler geliştirir
X
5
Yiyecek içecek sektöründe gerekli temel kuramsal bilgileri kullanarak kişiye özel menüler geliştirir.
X
6
Milli mutfak kültürüne karşı sorumluluk hissederek küresel bağlamda tanıtımını yapar.
X
7
Mesleki etik ve sağlık kaideleri çerçevesinde menüler tasarlar
X
8
Pişirmeyi bir kimyasal reaksiyon olarak değerlendirir.
X
9
Mesleki hayatında karşılaştığı problemlere karşı çözüm önerisi getirir.
X
10
Gerek mesleki alanda gerekse sosyo-kültürel anlamda etik kararlar alarak aldığı kararların sonuçlarını açıkça belirtir.
X
11
Gıda alanındaki yasal mevzuatı takip ederek sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda sorumlu davranış gösterir.
12
Gastronomi alanıyla ilgili bir işletmenin, pazarlama, ve maliyet analizi gibi iktisadi, faaliyetlerini yürütür.
13
Alanındaki uluslararası yenilikleri fark ederek gerekli gördüğü yenilikleri kendi işletmesine uyarlar.
X
14
Yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyerek mesleki gelişmeleri bilimsel literatürden de faydalanarak değerlendirir.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 60
Genel Sınavın Başarıya Oranı 40
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:45Son Güncelleme Tarihi: 04/07/2022 - 13:47