Ana içeriğe atla

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
HEKİM-HASTA HAKLARI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER-Senelik65+0-3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüKurul Dersi
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nurcan AKSAKA
Dersi VerenlerProf.Dr. Fulya İlçin GÖNENÇ, Doç.Dr. Devrim TARAKCI, Prof.Dr. Bebek Serra OĞUZ AHMET, Dr.Öğr.Üye. Mahmut TOKAÇ, Dr.Öğr.Üye. Duygu İLHAN, Öğr.Gör.Dr. Feryal KARAMAN, Öğr.Gör.Dr. Melek Özlem KOLUSAYIN OZAR, Prof.Dr. Recep ÖZTÜRK, Öğr.Gör. Uğur ERGİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin sonunda öğrenciler Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmalarını, Olay Yeri İncelemesinde Diş Hekiminin Rolü, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri, Diş hekimliğinde malpraktisler, bilirkişilik ve adli rapor hazırlama, Hekimin hukuki ve cezai sorumlulukları, adli tıp ve diş hekimliği ile ilgili olgu sunumları ve tartışmalar,Genel olarak tıp hukuku ve etiğinin temel kavramları, Temel hasta haklarının güncel yaklaşımla ele alınması; mahremiyet hakkı, kişisel verilerin korunması, vaka tartışmaları, muayene yönetimi ve ergonomik prensipleri, Diş hekimliğinde görülen kas iskelet sistemi problemleri ve tedavi yaklaşımları, Muayenehanede finansal yönetimi, Hekim sorumlulukları, muayenehane açılışı ve meslek örgütü ilişkisi, hekim ve hasta haklarını, yasal yükümlülükleri, Deontoloji ve Etik Kavramları öğreneceklerdir.
Dersin İçeriğiBu ders; Adli Bilimlere Giriş,Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmaları,Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişimler, Ölüm Şekilleri, Zehirlenmeler,Otopsi ,Beyin Ölümü, Organ ve Doku Transplantasyonu İle İlgili Yasal Düzenlemeler. ,Yara Fizyopatolojisi: Kesici-Delici Alet Yaraları, Ateşli Silah Yaraları ve Özellikleri,Aile İçi Şiddet ve Cinsel Saldırılar ve Çocuk İstismar Olguları ve bunların tanınmasında diş hekiminin rolü,Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı,Olay Yeri İncelemesi, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri,Beden Muayenesi, Biyolojik Örneklerin Toplanması ve DNA Analizleri ,Adli Diş Hekimliğine Giriş,Kafatası ve Dişlerden Irk ve Cinsiyet tayini,DişlerdenYaş Tayini ve Adli Antropoloji,Isırık İzi Analizleri,Kitle Kazalarında İdentifikasyon,Diş Hekimliğinde Malpraktisler, Bilirkişilik ve Adli Rapor Hazırlama,Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları,Adli Tıp ve Diş Hekimliği ile İlgili Olgu Sunumları ve Tartışmalar,Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, sağlık hukuku konularının genel değerlendirilmesi, ,Sağlık hakkı, tıp hukuku ve temel kavramları, hasta haklarının gelişimi ve uluslararası hasta hakları bildirgeleri, ,Aydınlatılmış onamın yasal boyutu, diş hekimliği uygulamalarında aydınlatılmış onam, ,Tıbbi müdahalelerin ve diş hekimliği uygulamalarının hukuka uygunluk koşulları, ,Diş hekimliğinde hekim-hasta arasındaki ilişkinin hukuki niteliği, ,Diş hekimlerinin hukuki sorumluluğu, tıbbi uygulama hatalarının tanımı ve diş hekimliğinde sık karşılaşılan tıbbi uygulama hataları,Tıbbi kayıtlar, kişisel sağlık verileri ve korunması,Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, ,Tıbbi uygulama hatalarının hukuki, etik, klinik ve sosyal boyutları, ,Hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliği (COVİD 19 pandemi sürecinin değerlendirilmesi),Ergonomi nedir? Diş hekimliğindeki önemi nelerdir?,Diş hekiminin görev ve sorumlulukları nelerdir?,Etik nedir? Etik değerler nelerdir?,Diş Hekimliğinde dört elli çalışma prensipleri,Muayenehanede finansal yönetim,Muayenehanede zaman yönetimi,Yardımcı personelin eğitimi,Muayenehanelerde çevre hukuku ve atıklar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Adli Bilimlere Giriş
2Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmaları
3Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişimler, Ölüm Şekilleri, Zehirlenmeler
4Otopsi
5Beyin Ölümü, Organ ve Doku Transplantasyonu İle İlgili Yasal Düzenlemeler.
6Yara Fizyopatolojisi: Kesici-Delici Alet Yaraları, Ateşli Silah Yaraları ve Özellikleri
7Aile İçi Şiddet ve Cinsel Saldırılar ve Çocuk İstismar Olguları ve bunların tanınmasında diş hekiminin rolü
8Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
9Olay Yeri İncelemesi, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri
10Beden Muayenesi, Biyolojik Örneklerin Toplanması ve DNA Analizleri
11Adli Diş Hekimliğine Giriş
12Kafatası ve Dişlerden Irk ve Cinsiyet tayini
13DişlerdenYaş Tayini ve Adli Antropoloji
14Isırık İzi Analizleri
15Kitle Kazalarında İdentifikasyon
16Diş Hekimliğinde Malpraktisler, Bilirkişilik ve Adli Rapor Hazırlama
17Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları
18Adli Tıp ve Diş Hekimliği ile İlgili Olgu Sunumları ve Tartışmalar
19Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, sağlık hukuku konularının genel değerlendirilmesi,
20Sağlık hakkı, tıp hukuku ve temel kavramları, hasta haklarının gelişimi ve uluslararası hasta hakları bildirgeleri,
21Aydınlatılmış onamın yasal boyutu, diş hekimliği uygulamalarında aydınlatılmış onam,
22Tıbbi müdahalelerin ve diş hekimliği uygulamalarının hukuka uygunluk koşulları,
23Diş hekimliğinde hekim-hasta arasındaki ilişkinin hukuki niteliği,
24Diş hekimlerinin hukuki sorumluluğu, tıbbi uygulama hatalarının tanımı ve diş hekimliğinde sık karşılaşılan tıbbi uygulama hataları
25Tıbbi kayıtlar, kişisel sağlık verileri ve korunması
26Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi,
27Tıbbi uygulama hatalarının hukuki, etik, klinik ve sosyal boyutları,
28Hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliği (COVİD 19 pandemi sürecinin değerlendirilmesi)
29Ergonomi nedir? Diş hekimliğindeki önemi nelerdir?
30Diş hekiminin görev ve sorumlulukları nelerdir?
31Etik nedir? Etik değerler nelerdir?
32Diş Hekimliğinde dört elli çalışma prensipleri
33Muayenehanede finansal yönetim
34Muayenehanede zaman yönetimi
35Yardımcı personelin eğitimi
36Muayenehanelerde çevre hukuku ve atıklar
Kaynak
Ders notları verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1.Diş hekimliği alanında kullanılan uygulama araç-gereçlerini, en güncel bilgileri içeren literatürü ve diğer kaynakları izleme ve değerlendirme yeteneğine sahiptir.
2
PY-2. Diş hekimliği alanında elde ettiği bilgilerin kaynağını, doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirebilme bilgisine sahiptir. Bu bilgileri sağlık alanındaki tüm disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz eder ve mesleki uygulamalarında kullanır.
3
PY-3. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış bir veriyi yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir ve hastalara en ideal tedavi uygulamasını yapar.
4
PY-4. Diş hekimliği alanındaki bilgilerini diğer sağlık disiplinlerinin bilgileri ile bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar.
5
PY-5. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde aktarır, sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
6
PY-6. İleri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak diş hekimliği alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
7
PY-7.Diş hekimliği alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi ya da bireysel olarak sorumluluk alır.
8
PY-8. Diş hekimliği alanındaki sorunların çözümünde liderlik görevini üstlenir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci inceleyerek değerlendirir.
9
PY-9. Diş hekimliği alanındaki öğrenme gereksinimlerini ve hedeflerini belirler, kaynaklara etkin ve hızlı bir şekilde ulaşarak öğrenmesini yönlendirir. Gelişime açıktır, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve bu davranışını meslek hayatı boyunca devam ettirir.
10
PY-10. Diş hekimliği alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, onların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler ve kendi düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilere aktarır.
11
PY-11.Diş hekimliği alanındaki bilgilerini meslektaşları, hasta ve hasta yakınları ile her bireye özgü olarak eleştirel bir bakış açısı ile inceler ve geliştirir.
12
PY-12.Diş hekimliği alanındaki uluslararası yayınları ve toplantıları takip ederek mesleki gelişimini sürdürecek ve meslektaşları ile sözlü ve yazılı iletişim kuracak düzeyde yabancı dil (İngilizce) bilir.
13
PY-13 .Diş hekimliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
14
PY-14. Diş hekimliği mesleğini icra ederken hasta verilerinin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması safhalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere saygılı davranır ve bu değerleri öğretir.
15
PY-15. Diş hekimliği ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir, uygular ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
16
PY-16.Diş hekimliği alanında özümsediği bilgileri, birey ve topluma dair ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözümünde disiplinler arası çalışmalarda kullanır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati000
Rehberli Problem Çözme000
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer000
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı000
Genel Sınav ve Hazırlığı000
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)0
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(0/30)0
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
HEKİM-HASTA HAKLARI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER-Senelik65+0-3
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüKurul Dersi
Dersin KoordinatörüDr.Öğr.Üye. Nurcan AKSAKA
Dersi VerenlerProf.Dr. Fulya İlçin GÖNENÇ, Doç.Dr. Devrim TARAKCI, Prof.Dr. Bebek Serra OĞUZ AHMET, Dr.Öğr.Üye. Mahmut TOKAÇ, Dr.Öğr.Üye. Duygu İLHAN, Öğr.Gör.Dr. Feryal KARAMAN, Öğr.Gör.Dr. Melek Özlem KOLUSAYIN OZAR, Prof.Dr. Recep ÖZTÜRK, Öğr.Gör. Uğur ERGİN
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin sonunda öğrenciler Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmalarını, Olay Yeri İncelemesinde Diş Hekiminin Rolü, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri, Diş hekimliğinde malpraktisler, bilirkişilik ve adli rapor hazırlama, Hekimin hukuki ve cezai sorumlulukları, adli tıp ve diş hekimliği ile ilgili olgu sunumları ve tartışmalar,Genel olarak tıp hukuku ve etiğinin temel kavramları, Temel hasta haklarının güncel yaklaşımla ele alınması; mahremiyet hakkı, kişisel verilerin korunması, vaka tartışmaları, muayene yönetimi ve ergonomik prensipleri, Diş hekimliğinde görülen kas iskelet sistemi problemleri ve tedavi yaklaşımları, Muayenehanede finansal yönetimi, Hekim sorumlulukları, muayenehane açılışı ve meslek örgütü ilişkisi, hekim ve hasta haklarını, yasal yükümlülükleri, Deontoloji ve Etik Kavramları öğreneceklerdir.
Dersin İçeriğiBu ders; Adli Bilimlere Giriş,Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmaları,Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişimler, Ölüm Şekilleri, Zehirlenmeler,Otopsi ,Beyin Ölümü, Organ ve Doku Transplantasyonu İle İlgili Yasal Düzenlemeler. ,Yara Fizyopatolojisi: Kesici-Delici Alet Yaraları, Ateşli Silah Yaraları ve Özellikleri,Aile İçi Şiddet ve Cinsel Saldırılar ve Çocuk İstismar Olguları ve bunların tanınmasında diş hekiminin rolü,Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı,Olay Yeri İncelemesi, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri,Beden Muayenesi, Biyolojik Örneklerin Toplanması ve DNA Analizleri ,Adli Diş Hekimliğine Giriş,Kafatası ve Dişlerden Irk ve Cinsiyet tayini,DişlerdenYaş Tayini ve Adli Antropoloji,Isırık İzi Analizleri,Kitle Kazalarında İdentifikasyon,Diş Hekimliğinde Malpraktisler, Bilirkişilik ve Adli Rapor Hazırlama,Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları,Adli Tıp ve Diş Hekimliği ile İlgili Olgu Sunumları ve Tartışmalar,Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, sağlık hukuku konularının genel değerlendirilmesi, ,Sağlık hakkı, tıp hukuku ve temel kavramları, hasta haklarının gelişimi ve uluslararası hasta hakları bildirgeleri, ,Aydınlatılmış onamın yasal boyutu, diş hekimliği uygulamalarında aydınlatılmış onam, ,Tıbbi müdahalelerin ve diş hekimliği uygulamalarının hukuka uygunluk koşulları, ,Diş hekimliğinde hekim-hasta arasındaki ilişkinin hukuki niteliği, ,Diş hekimlerinin hukuki sorumluluğu, tıbbi uygulama hatalarının tanımı ve diş hekimliğinde sık karşılaşılan tıbbi uygulama hataları,Tıbbi kayıtlar, kişisel sağlık verileri ve korunması,Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, ,Tıbbi uygulama hatalarının hukuki, etik, klinik ve sosyal boyutları, ,Hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliği (COVİD 19 pandemi sürecinin değerlendirilmesi),Ergonomi nedir? Diş hekimliğindeki önemi nelerdir?,Diş hekiminin görev ve sorumlulukları nelerdir?,Etik nedir? Etik değerler nelerdir?,Diş Hekimliğinde dört elli çalışma prensipleri,Muayenehanede finansal yönetim,Muayenehanede zaman yönetimi,Yardımcı personelin eğitimi,Muayenehanelerde çevre hukuku ve atıklar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Adli Bilimlere Giriş
2Türkiye’de Adli Tıp Yapılanmaları
3Ölüm ve Ölüm Sonrası Değişimler, Ölüm Şekilleri, Zehirlenmeler
4Otopsi
5Beyin Ölümü, Organ ve Doku Transplantasyonu İle İlgili Yasal Düzenlemeler.
6Yara Fizyopatolojisi: Kesici-Delici Alet Yaraları, Ateşli Silah Yaraları ve Özellikleri
7Aile İçi Şiddet ve Cinsel Saldırılar ve Çocuk İstismar Olguları ve bunların tanınmasında diş hekiminin rolü
8Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
9Olay Yeri İncelemesi, Delillerin Toplanması ve Transferi, Korunması ve Analiz Yöntemleri
10Beden Muayenesi, Biyolojik Örneklerin Toplanması ve DNA Analizleri
11Adli Diş Hekimliğine Giriş
12Kafatası ve Dişlerden Irk ve Cinsiyet tayini
13DişlerdenYaş Tayini ve Adli Antropoloji
14Isırık İzi Analizleri
15Kitle Kazalarında İdentifikasyon
16Diş Hekimliğinde Malpraktisler, Bilirkişilik ve Adli Rapor Hazırlama
17Hekimin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları
18Adli Tıp ve Diş Hekimliği ile İlgili Olgu Sunumları ve Tartışmalar
19Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi, sağlık hukuku konularının genel değerlendirilmesi,
20Sağlık hakkı, tıp hukuku ve temel kavramları, hasta haklarının gelişimi ve uluslararası hasta hakları bildirgeleri,
21Aydınlatılmış onamın yasal boyutu, diş hekimliği uygulamalarında aydınlatılmış onam,
22Tıbbi müdahalelerin ve diş hekimliği uygulamalarının hukuka uygunluk koşulları,
23Diş hekimliğinde hekim-hasta arasındaki ilişkinin hukuki niteliği,
24Diş hekimlerinin hukuki sorumluluğu, tıbbi uygulama hatalarının tanımı ve diş hekimliğinde sık karşılaşılan tıbbi uygulama hataları
25Tıbbi kayıtlar, kişisel sağlık verileri ve korunması
26Sağlık hukuku alanında ortaya çıkan güncel sorunların ve bu sorunların ortaya çıkış nedenlerinin belirlenmesi,
27Tıbbi uygulama hatalarının hukuki, etik, klinik ve sosyal boyutları,
28Hasta ve sağlık çalışanlarının güvenliği (COVİD 19 pandemi sürecinin değerlendirilmesi)
29Ergonomi nedir? Diş hekimliğindeki önemi nelerdir?
30Diş hekiminin görev ve sorumlulukları nelerdir?
31Etik nedir? Etik değerler nelerdir?
32Diş Hekimliğinde dört elli çalışma prensipleri
33Muayenehanede finansal yönetim
34Muayenehanede zaman yönetimi
35Yardımcı personelin eğitimi
36Muayenehanelerde çevre hukuku ve atıklar
Kaynak
Ders notları verilecektir.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
PY-1.Diş hekimliği alanında kullanılan uygulama araç-gereçlerini, en güncel bilgileri içeren literatürü ve diğer kaynakları izleme ve değerlendirme yeteneğine sahiptir.
2
PY-2. Diş hekimliği alanında elde ettiği bilgilerin kaynağını, doğruluğunu, güvenilirliğini ve geçerliliğini değerlendirebilme bilgisine sahiptir. Bu bilgileri sağlık alanındaki tüm disiplinlerin bilgileri ile bütünleştirir, analiz eder ve mesleki uygulamalarında kullanır.
3
PY-3. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış bir veriyi yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm önerileri geliştirir ve hastalara en ideal tedavi uygulamasını yapar.
4
PY-4. Diş hekimliği alanındaki bilgilerini diğer sağlık disiplinlerinin bilgileri ile bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturarak birey, aile ve topluma yönelik sağlık eğitimi yapar.
5
PY-5. Diş hekimliği alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde aktarır, sorunlara bilimsel veriler ve kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
6
PY-6. İleri düzeydeki bilgi birikimini kullanarak diş hekimliği alanı ile ilgili bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür.
7
PY-7.Diş hekimliği alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi ya da bireysel olarak sorumluluk alır.
8
PY-8. Diş hekimliği alanındaki sorunların çözümünde liderlik görevini üstlenir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar, yönetir ve süreci inceleyerek değerlendirir.
9
PY-9. Diş hekimliği alanındaki öğrenme gereksinimlerini ve hedeflerini belirler, kaynaklara etkin ve hızlı bir şekilde ulaşarak öğrenmesini yönlendirir. Gelişime açıktır, yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve bu davranışını meslek hayatı boyunca devam ettirir.
10
PY-10. Diş hekimliği alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, onların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler ve kendi düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilere aktarır.
11
PY-11.Diş hekimliği alanındaki bilgilerini meslektaşları, hasta ve hasta yakınları ile her bireye özgü olarak eleştirel bir bakış açısı ile inceler ve geliştirir.
12
PY-12.Diş hekimliği alanındaki uluslararası yayınları ve toplantıları takip ederek mesleki gelişimini sürdürecek ve meslektaşları ile sözlü ve yazılı iletişim kuracak düzeyde yabancı dil (İngilizce) bilir.
13
PY-13 .Diş hekimliği alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
14
PY-14. Diş hekimliği mesleğini icra ederken hasta verilerinin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması safhalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere saygılı davranır ve bu değerleri öğretir.
15
PY-15. Diş hekimliği ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir, uygular ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
16
PY-16.Diş hekimliği alanında özümsediği bilgileri, birey ve topluma dair ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözümünde disiplinler arası çalışmalarda kullanır.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 40
Genel Sınavın Başarıya Oranı 60
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 22/04/2022 - 16:40Son Güncelleme Tarihi: 31/10/2022 - 14:14