Dersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu
,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.
10, 6, 9
H
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.
10, 6, 9
H
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.
10, 6, 9
H
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
H: Performans Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Sinir sistemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Nörolojik hastalıklar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Pernisiyöz anemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Wernick-korsakoff sendromu
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
İnme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Alzheimer
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Epilepsi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Migren
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Multiple skleroz
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Parkinson hastalığı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Nörotravma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002.
2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott
3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi
Mutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı
50
Genel Sınavın Başarıya Oranı
50
Toplam
100
AKTS / İşyükü Tablosu
Etkinlik
Sayı
Süresi (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati
14
3
42
Rehberli Problem Çözme
14
6
84
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi
0
0
0
Okul Dışı Diğer Faaliyetler
0
0
0
Proje Sunumu / Seminer
3
15
45
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı
0
0
0
Ara Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Genel Sınav ve Hazırlığı
3
5
15
Performans Görevi, Bakım Planı
0
0
0
Toplam İş Yükü (Saat)
201
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30)
7
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
Kredi
AKTS
NÖROLOJİK VE PSİKİYATRİK HASTALIKLARDA BESLENME
-
Bahar Dönemi
3+0
3
7
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili
Türkçe
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Türü
Programa Bağlı Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Prof.Dr. Gülgün ERSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı
Dersin amacı, nörolojik hastalığı olan bireylerin tıbbi beslenme tedavi ilkelerini öğrenmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders; Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması,Sinir sistemi
,Nörolojik hastalıklar,Pernisiyöz anemi,Wernick-korsakoff sendromu
,İnme
,Alzheimer
,Epilepsi,Migren,Multiple skleroz
,Parkinson hastalığı,Nörotravma,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme Kazanımları
Öğretim Yöntemleri
Ölçme Yöntemleri
1. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklar.
10, 6, 9
H
2. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklar.
10, 6, 9
H
3. Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarından korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları açıklar.
10, 6, 9
H
Öğretim Yöntemleri:
10: Tartışma Yöntemi, 6: Deneyimle Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:
H: Performans Görevi
Ders Akışı
Sıra
Konular
Ön Hazırlık
1
Nörolojik hastalıkların nedenleri ve sınıflaması
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2
Sinir sistemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3
Nörolojik hastalıklar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4
Pernisiyöz anemi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5
Wernick-korsakoff sendromu
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6
İnme
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7
Alzheimer
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8
Epilepsi
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9
Migren
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10
Multiple skleroz
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11
Parkinson hastalığı
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12
Nörotravma
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14
Sunumlar
Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002.
2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. Ninth edition, Lippincott
3. Mahan K., Arlin M. Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000.
4. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
No
Program Yeterliliği
Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
11
aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.