Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
DİYABET YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Abdulkadir ÖMER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin sonunda öğrenciler diyabet tedavisindeki güncel yaklaşımları, pratikte uygulanan yeni yöntemler ve son önerileri öğrenebileceklerdir.
Dersin İçeriğiBu ders; Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisi,Diyabetin klinik değerlendirme prensipleri,Diyabet ve komplikasyonları,Diyabet ve komplikasyonları II,Diyabetin klinik yönetimi,Diyabette tıbbi beslenme tedavisi,Diyabette karbonhidrat sayımı,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyabetin patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklayabilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Diyabetin etiyolojisini çözümler.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Diyabetin klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
4. Diyabetin risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
5. Diyabetin komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklayabilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
6. Diyabetin komplikasyonlarını tahmin eder.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
7. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
8. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
9. Diyabetten korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade edebilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
10. Diyabetten korunma ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
11. Diyabette önerilen fonksiyonel besinleri sorgular.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
12. Diyabetin korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Diyabetin klinik değerlendirme prensipleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Diyabet ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Diyabet ve komplikasyonları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Diyabetin klinik yönetimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Diyabette tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyabette karbonhidrat sayımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 2. Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008 4. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. 5. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
DİYABET YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Abdulkadir ÖMER
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıBu dersin sonunda öğrenciler diyabet tedavisindeki güncel yaklaşımları, pratikte uygulanan yeni yöntemler ve son önerileri öğrenebileceklerdir.
Dersin İçeriğiBu ders; Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisi,Diyabetin klinik değerlendirme prensipleri,Diyabet ve komplikasyonları,Diyabet ve komplikasyonları II,Diyabetin klinik yönetimi,Diyabette tıbbi beslenme tedavisi,Diyabette karbonhidrat sayımı,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar,Sunumlar; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Diyabetin patofizyolojisini, risk faktörlerini açıklayabilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Diyabetin etiyolojisini çözümler.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Diyabetin klinik belirtilerini ayırt eder.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
4. Diyabetin risk faktörlerini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
5. Diyabetin komplikasyonlarını, tedavi protokollerini açıklayabilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
6. Diyabetin komplikasyonlarını tahmin eder.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
7. Komplikasyonlara yönelik tedavi yöntemlerini düzenler.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
8. Tedavide beslenmenin etkinliğini değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
9. Diyabetten korunmada ve tedavide güncel yaklaşımları ifade edebilecektir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
10. Diyabetten korunma ve tedavisine yönelik güncel yaklaşımlar oluşturur.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
11. Diyabette önerilen fonksiyonel besinleri sorgular.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
12. Diyabetin korunması ve tedavisine yönelik beslenme tedavisi uygular.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Glukoz hemostaz bozukluğunun tanımı ve sınıflandırması, patofizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Diyabetin klinik değerlendirme prensipleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Diyabet ve komplikasyonlarıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Diyabet ve komplikasyonları IIKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Diyabetin klinik yönetimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Diyabette tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyabette karbonhidrat sayımıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14SunumlarKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları
1. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 2. Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008 4. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. 5. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.
X

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01