Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME YAKLAŞIMI-Bahar Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini öğretmek, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmak
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık. Optimal beslenme nedir?,Sağlığın geliştirilmesinde güncel beslenme yaklaşımlarına genel bakış,Kemik sağlığının geliştirilmesinde beslenme,Kalp-damar sağlığının geliştirilmesinde beslenme,Obezitenin önlenmesinde beslenme,Hormon sağlığı ve beslenme,Diyabet önlenebilir mi? Beslenmenin diyabet oluşumuna etkisi,Beslenme ile güçlü bağışıklık sistemi arasındaki ilişki,Göz sağlığı ve beslenme,Cilt sağlığı ve beslenme,Böbrek ve karaciğer sağlığında beslenme,Beslenme ve sindirim sistemi,Psiko-sosyal sağlık ve beslenme,Beslenme ve mental performans; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi açıklayacaktır.10, 16, 18, 9A, E
1.1 Optimal beslenmenin tanımını yapar.10, 16, 18, 9A, E
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan akademik çalışmalardan örnekler verir.10, 16, 18, 9A, E
1.3 Populer bilim/bilim ayrımını yapar.10, 16, 18, 9A, E
2. Sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü tartışır10, 16, 18, 9A, E
2.1. Kemik, kalp-damar, göz, cilt, böbrek ve karaciğer sağlığının korunmasında beslenmenin rolünü tartışır.10, 16, 18, 9A, E
2.2. Obezite ve diyabetin önlenmesinde beslenme yaklaşımlarını anlatır.10, 16, 18, 9A, E
2.3. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan beslenme biçimini irdeler.10, 16, 18, 9A, E
2.4. Hormon sağlığında beslenmenin rolünü açıklar.10, 16, 18, 9A, E
3. Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü anlatacaktır.10, 16, 18, 9A, E
3.1. Mental işlevlerin geliştirilmesine yönelik beslenme önerilerini özetler.10, 16, 18, 9A, E
3.2. Besinlerin mental performansa etkilerini tartışır.10, 16, 18, 9A, E
3.3. Yaşam boyu zihinsel işlevlerin geliştirilmesine yönelik beslenme önerilerinde bulunur.10, 16, 18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlık. Optimal beslenme nedir?Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sağlığın geliştirilmesinde güncel beslenme yaklaşımlarına genel bakışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kemik sağlığının geliştirilmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp-damar sağlığının geliştirilmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Obezitenin önlenmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hormon sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyabet önlenebilir mi? Beslenmenin diyabet oluşumuna etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Beslenme ile güçlü bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Göz sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Cilt sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Böbrek ve karaciğer sağlığında beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Beslenme ve sindirim sistemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Psiko-sosyal sağlık ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Beslenme ve mental performansKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitap bölümleri
1. Nutrition and Fitness A. P. Simopoulos Karger-2004 2. Nutrition and Mental Health Ruth Leyse-Wallace CRC Press-2013 3. Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİNDE BESLENME YAKLAŞIMI-Bahar Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıSağlığın geliştirilmesine yönelik güncel beslenme müdahalelerini öğretmek, beslenme ile ilişkili hastalıkların oluşmasını engellemeye yönelik çalışmaları anlatmak
Dersin İçeriğiBu ders; Beslenme ve sağlık. Optimal beslenme nedir?,Sağlığın geliştirilmesinde güncel beslenme yaklaşımlarına genel bakış,Kemik sağlığının geliştirilmesinde beslenme,Kalp-damar sağlığının geliştirilmesinde beslenme,Obezitenin önlenmesinde beslenme,Hormon sağlığı ve beslenme,Diyabet önlenebilir mi? Beslenmenin diyabet oluşumuna etkisi,Beslenme ile güçlü bağışıklık sistemi arasındaki ilişki,Göz sağlığı ve beslenme,Cilt sağlığı ve beslenme,Böbrek ve karaciğer sağlığında beslenme,Beslenme ve sindirim sistemi,Psiko-sosyal sağlık ve beslenme,Beslenme ve mental performans; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiyi açıklayacaktır.10, 16, 18, 9A, E
1.1 Optimal beslenmenin tanımını yapar.10, 16, 18, 9A, E
1.2 Sağlığın geliştirilmesi için yapılan akademik çalışmalardan örnekler verir.10, 16, 18, 9A, E
1.3 Populer bilim/bilim ayrımını yapar.10, 16, 18, 9A, E
2. Sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü tartışır10, 16, 18, 9A, E
2.1. Kemik, kalp-damar, göz, cilt, böbrek ve karaciğer sağlığının korunmasında beslenmenin rolünü tartışır.10, 16, 18, 9A, E
2.2. Obezite ve diyabetin önlenmesinde beslenme yaklaşımlarını anlatır.10, 16, 18, 9A, E
2.3. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan beslenme biçimini irdeler.10, 16, 18, 9A, E
2.4. Hormon sağlığında beslenmenin rolünü açıklar.10, 16, 18, 9A, E
3. Psikolojik ve sosyal sağlığın korunmasında beslenmenin rolünü anlatacaktır.10, 16, 18, 9A, E
3.1. Mental işlevlerin geliştirilmesine yönelik beslenme önerilerini özetler.10, 16, 18, 9A, E
3.2. Besinlerin mental performansa etkilerini tartışır.10, 16, 18, 9A, E
3.3. Yaşam boyu zihinsel işlevlerin geliştirilmesine yönelik beslenme önerilerinde bulunur.10, 16, 18, 9A, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Beslenme ve sağlık. Optimal beslenme nedir?Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Sağlığın geliştirilmesinde güncel beslenme yaklaşımlarına genel bakışKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Kemik sağlığının geliştirilmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Kalp-damar sağlığının geliştirilmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Obezitenin önlenmesinde beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Hormon sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Diyabet önlenebilir mi? Beslenmenin diyabet oluşumuna etkisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Beslenme ile güçlü bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Göz sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Cilt sağlığı ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Böbrek ve karaciğer sağlığında beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Beslenme ve sindirim sistemiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Psiko-sosyal sağlık ve beslenmeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Beslenme ve mental performansKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Makale ve kitap bölümleri
1. Nutrition and Fitness A. P. Simopoulos Karger-2004 2. Nutrition and Mental Health Ruth Leyse-Wallace CRC Press-2013 3. Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01