Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YEME BOZUKLUKLARINA DİYETSEL YAKLAŞIM-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYeme bozukluklarının tanımını ve biyolojisini öğrenmek, bilişsel davranışçı terapi ve beslenme tedavisini kavramaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yeme bozukluklarının tanımı ve sınıflandırması,Yeme bozukluklarının epidemiyolojisi,Yeme bozukluklarının değerlendirilmesi,Yeme bozukluklarının biyolojisi,Yeme bozukluklarının biyolojisi,Anoreksiya nervosa ve tedavisi,Anoreksiya nervosa ve tedavisi,Bulimiya nervosa ve tedavisi,Tıkınırcasına yeme ve tedavisi,Gece yeme sendromu ve tedavisi,Aşırı yeme,Yeme bozukluklarında bilişsel davranışçı terapi,Yeme bozukluklarında beslenme eğitimi,Yeme bozukluklarında beslenme eğitimi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde tanımlayabilecektir.10, 9A, F
1.1. Vücut ağırlığını etkileyen etmenleri ayırt eder.10, 9A, F
1.2. Ağırlık yönetimdeki bireysel farklılıkları karşılaştırır.10, 9A, F
1.3. Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri sınıflandırır.10, 9A, F
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlayabilecektir.10, 9A, F
2.1. Obezitenin tanımı, sınıflandırılması ve risk etmenlerini eleştirir.10, 9A, F
2.2. Obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını değerlendirir.10, 9A, F
2.3. Obezite tedavisindeki güncel beslenme önerilerini yorumlar.10, 9A, F
2.4. Obezitede bireye özgü beslenme/diyet programı planlar.10, 9A, F
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisi uygulayabilecektir.10, 9A, F
3.1. Anoreksiya nervozanın tanımını ve komplikasyonlarını ayırt eder.10, 9A, F
3.2. Anoreksiya nervozada beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
3.3. Bulimia nervozanın tanımını ve komplikasyonlarını ayırt eder.10, 9A, F
3.4. Bulimia nervozada beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yeme bozukluklarının tanımı ve sınıflandırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Yeme bozukluklarının epidemiyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Yeme bozukluklarının değerlendirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Yeme bozukluklarının biyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Yeme bozukluklarının biyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Anoreksiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Anoreksiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Bulimiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Tıkınırcasına yeme ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Gece yeme sendromu ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Aşırı yemeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Yeme bozukluklarında bilişsel davranışçı terapiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Yeme bozukluklarında beslenme eğitimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Yeme bozukluklarında beslenme eğitimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumlar
1. Becker AE, Grinspoon SK, Klibanski A, Herzog DB. Eating disorders.New England Journal of Medicine, 1999; 340(14): 1092-8. 2. Andersen AE. Eating disorders in males. In: Brownell KD, Fairburn CG, eds. Eating disorders and obesity: a comprehensive handbook.New York: Guilford Press, 1995; 177-87. 3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
YEME BOZUKLUKLARINA DİYETSEL YAKLAŞIM-Güz Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıYeme bozukluklarının tanımını ve biyolojisini öğrenmek, bilişsel davranışçı terapi ve beslenme tedavisini kavramaktır.
Dersin İçeriğiBu ders; Yeme bozukluklarının tanımı ve sınıflandırması,Yeme bozukluklarının epidemiyolojisi,Yeme bozukluklarının değerlendirilmesi,Yeme bozukluklarının biyolojisi,Yeme bozukluklarının biyolojisi,Anoreksiya nervosa ve tedavisi,Anoreksiya nervosa ve tedavisi,Bulimiya nervosa ve tedavisi,Tıkınırcasına yeme ve tedavisi,Gece yeme sendromu ve tedavisi,Aşırı yeme,Yeme bozukluklarında bilişsel davranışçı terapi,Yeme bozukluklarında beslenme eğitimi,Yeme bozukluklarında beslenme eğitimi; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Vücut ağırlık yönetimine ilişkin tüm bilgileri detaylı bir şekilde tanımlayabilecektir.10, 9A, F
1.1. Vücut ağırlığını etkileyen etmenleri ayırt eder.10, 9A, F
1.2. Ağırlık yönetimdeki bireysel farklılıkları karşılaştırır.10, 9A, F
1.3. Vücut ağırlığının değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik yöntemleri sınıflandırır.10, 9A, F
2. Obezitede tıbbi beslenme tedavisi planlayabilecektir.10, 9A, F
2.1. Obezitenin tanımı, sınıflandırılması ve risk etmenlerini eleştirir.10, 9A, F
2.2. Obezitenin fizyolojik ve psikososyal komplikasyonlarını değerlendirir.10, 9A, F
2.3. Obezite tedavisindeki güncel beslenme önerilerini yorumlar.10, 9A, F
2.4. Obezitede bireye özgü beslenme/diyet programı planlar.10, 9A, F
3. Yeme davranışı bozukluklarında beslenme tedavisi uygulayabilecektir.10, 9A, F
3.1. Anoreksiya nervozanın tanımını ve komplikasyonlarını ayırt eder.10, 9A, F
3.2. Anoreksiya nervozada beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
3.3. Bulimia nervozanın tanımını ve komplikasyonlarını ayırt eder.10, 9A, F
3.4. Bulimia nervozada beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
3.5. Diğer yeme bozukluklarını (ortoreksia, binge eating vb.) tanımlar ve beslenme tedavisi planlar.10, 9A, F
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, F: Proje Görevi

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Yeme bozukluklarının tanımı ve sınıflandırmasıKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Yeme bozukluklarının epidemiyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Yeme bozukluklarının değerlendirilmesiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Yeme bozukluklarının biyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Yeme bozukluklarının biyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Anoreksiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Anoreksiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Bulimiya nervosa ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Tıkınırcasına yeme ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Gece yeme sendromu ve tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Aşırı yemeKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Yeme bozukluklarında bilişsel davranışçı terapiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Yeme bozukluklarında beslenme eğitimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Yeme bozukluklarında beslenme eğitimiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, kitap bölümleri, powerpoint sunumlar
1. Becker AE, Grinspoon SK, Klibanski A, Herzog DB. Eating disorders.New England Journal of Medicine, 1999; 340(14): 1092-8. 2. Andersen AE. Eating disorders in males. In: Brownell KD, Fairburn CG, eds. Eating disorders and obesity: a comprehensive handbook.New York: Guilford Press, 1995; 177-87. 3. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008.

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01