Ana içeriğe atla

Ders Detayı

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. VE BESLENME-Bahar Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gökhan BAYSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastrointestinal sistem hastalıklarının etiyolojik faktörleri ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımını öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastrointestinal sistem fizyolojisi,Gastrointestinal sistemi oluşturan organlar ve işlevleri,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanıyabilir10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlayabilir10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatabilir10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gastrointestinal sistem fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Gastrointestinal sistemi oluşturan organlar ve işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, powerpoint sunuları, makale, kitap bölümleri
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. 3. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 4. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 5. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100
AKTS / İşyükü Tablosu
EtkinlikSayıSüresi (Saat)Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati14342
Rehberli Problem Çözme14342
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi000
Okul Dışı Diğer Faaliyetler000
Proje Sunumu / Seminer14684
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı000
Ara Sınav ve Hazırlığı5630
Genel Sınav ve Hazırlığı5630
Performans Görevi, Bakım Planı000
Toplam İş Yükü (Saat)228
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(228/30)8
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır.

Dersin Detaylı Bilgileri

Ders Tanımı

DersKoduYarıyılT+U SaatKrediAKTS
GASTROİNTESTİNAL SİSTEM HAST. VE BESLENME-Bahar Dönemi2+028
Ders Programı
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüPrograma Bağlı Seçmeli
Dersin KoordinatörüProf.Dr. Gülgün ERSOY
Dersi VerenlerProf.Dr. Gökhan BAYSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin AmacıGastrointestinal sistem hastalıklarının etiyolojik faktörleri ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımını öğrenmektir.
Dersin İçeriğiBu ders; Gastrointestinal sistem fizyolojisi,Gastrointestinal sistemi oluşturan organlar ve işlevleri,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu,Proje sunumu; konularını içermektedir.
Dersin Öğrenme KazanımlarıÖğretim YöntemleriÖlçme Yöntemleri
1. Sindirim sisteminin genel yapı ve özelliklerini tanıyabilir10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.1. Sindirim sisteminin fizyolojisi ve histolojisini açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Sindirim sistemi hastalıklarını açıklar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
1.2. Hastalık durumlarında morfolojik ve enzimatik değişiklikleri değerlendirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2. Tıbbi beslenme tedavisi seçenekleri hazırlayabilir10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
2.1. Ağız, diş ve özefagus hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.2. Mide hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.3. İnce bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.4. Pankreas hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
2.5. Karaciğer ve kalın bağırsak hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi ilkelerine karar verir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3. Hasta bireylere beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken bilgileri anlatabilir10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.1. Hasta bir bireye beslenme tedavisini uygulama basamaklarını açıklar.10, 16, 18, 19, 4, 9A, D, E
3.2. Farklı durumlara özgü öneriler geliştirir.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
3.3. Sağlık personeli ile birlikte hastanın tedavisini planlar.10, 16, 18, 4, 9A, D, E
Öğretim Yöntemleri:10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 18: Mikro Öğretim Tekniği , 19: Beyin Fırtınası Tekniği, 4: Sorgulama Temelli Öğrenme Modeli, 9: Anlatım Yöntemi
Ölçme Yöntemleri:A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav, E: Ödev

Ders Akışı

SıraKonularÖn Hazırlık
1Gastrointestinal sistem fizyolojisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
2Gastrointestinal sistemi oluşturan organlar ve işlevleriKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
3Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
4Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
5Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
6Üst gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
7Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
8Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
9Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
10Alt gastrointestinal sistem hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisiKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
11Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
12Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
13Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
14Proje sunumuKaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması
Kaynak
Ders notları, powerpoint sunuları, makale, kitap bölümleri
1. Beslenme. Baysal A., Hatiboğlu Yayınevi, 9. Baskı, Ankara,2002. 2. Shils ME, Olson JA, Shihe M, Ross AC. Modern Nutrition in Healthy and Disease. 3. Nihth edition, Lippincott Williams and Wilkins, 1999. 4. Mahan K., Arlin M. Krause's Food, Nutrition and Diet Therapy, 10 th edition, 2000 5. Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı, Hatiboğlu, Yenilenmiş 5. baskı, Ankara, 2008

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı

Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
NoProgram Yeterliliği Katkı Düzeyi
12345
1
Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir.
X
2
Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır.
X
3
Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar.
X
4
Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır.
X
5
Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür.
X
6
Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur.
X
7
En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır.
X
8
Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır.
X
9
Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar.
X
10
Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir.
X
11
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

Değerlendirme Sistemi

Katkı DüzeyiMutlak Değerlendirme
Ara Sınavın Başarıya Oranı 50
Genel Sınavın Başarıya Oranı 50
Toplam 100

Sayısal Veriler

Öğrenci Başarı Durumu

Ekleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01Son Güncelleme Tarihi: 26/01/2023 - 15:01