Kurucu'dan

“Azeriler 31 Mart’ta Ermenilerce soykırıma uğratıldı”

“31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü” dolayısıyla İstanbul Medipol Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, 1918 yılında Ermeni çetelerin Azerbaycan halkını tarihte az rastlanan bir soykırıma tabi tuttuğunu söyledi.

4.04.2019
“Azeriler 31 Mart’ta Ermenilerce soykırıma uğratıldı”

Türk Dünyası Araştırmaları Kulübü tarafından “31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü” dolayısıyla konferans düzenlendi. Ermeni taşnakları tarafından 1918 yılında soykırıma uğrayan binlerce Azeri’nin anıldığı programa İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Siyaset Bilimci Ramiya Mamedova, Azerbaycan Yazarlar Birliği Üyesi Gabil Adalet, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Azerbaycanlı Öğrenciler Birliği Başkanı Hazar Döş, akademik personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

PROF. KARACA: 1918 YILINDA BİNLERCE AZERİ SOYKIRIMA UĞRADI
Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. Karaca, 1918 yılında Ermeni taşnaklarının, Bolşevik Rus hükümetinin desteğiyle Azerbaycan halkını tarihte örneğine az rastlanan bir soykırıma tabi tuttuğunu söyledi. Uluslararası kamuoyunun Ermenistan işgali altındaki Azerbaycan toprakları yerine sözde Ermeni soykırımını gündemde tuttuğunu kaydeden Karaca şöyle dedi: “Rusya’da 1917 yılında yapılan devrimin ardından Bakü’de yönetimi ele geçiren Bolşeviklerin Ermeni lideri Stepan Şaumyan’ın da desteğini alan Ermeni ve Bolşevik çeteleri, Azerbaycanlılara karşı saldırıları artırdı. 1918 yılının 30 Mart ve 3 Nisan tarihleri arasında Bakü, Şamahı, Guba, Haçmaz, Lenkeran, Hacıkabul, Salyan, Zengezur, Karabağ, Nahçıvan ve diğer bölgelerde Ermeni ve Bolşevik çeteler tarafından binlerce Azerbaycanlı katledildi. Ermenilerin katliamı, Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın talimatıyla Nuri Paşa komutasında kurulan Kafkas İslam Ordusu’nun Azerbaycan’a yardıma gelmesi ve ülkeyi çetelerden temizlemesiyle son buldu. Bugün ise Ermeniler tarafından işgal edilmiş Azerbaycan toprakları var. Türkiye, Ermenistan’a öngörüsüz yaklaşamaz çünkü ‘tek millet iki devlet’ dediğimiz Azerbaycan’ın toprakları Ermenistan işgali altında. Öncelikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Uluslararası kamuoyu, Ermenilerin soykırım çığırtkanlığından önce 21. yüzyılda bir devletin başka bir devleti işgalini konuşmalı.”