Kurucu'dan

“Kanser hastalıklarının yüzde 22’si sigaradan kaynaklanıyor”

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO’nun sigara ve tütün bağımlılığının olumsuz etkilerine dikkat çekmek için düzenlediği programda konuşan Dr. Abdullah Kansu, kanser hastalıklarının yüzde 22’sinin sigaradan kaynaklandığını söyledi.

1.04.2019
“Kanser hastalıklarının yüzde 22’si sigaradan kaynaklanıyor”

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO ile Beykoz Kaymakamlığı iş birliğinde sigara ve tütün bağımlılığına karşı “Sigara Merakla Başlar Bağımlılık Yaratır” isimli konferans düzenlendi. Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Selda Selimoğlu koordinatörlüğünde düzenlenen programa Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz İlçe Sağlık Müdürü Fatih Kale, Sağlık Bilimleri MYO Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek, Dr. Abdullah Kansu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Kuzey Kampüs’te düzenlenen programda konuşan Katırcı “Sigara içerek damarlarınızdaki asil kanı kirletmeyin. Sizi sigaraya başlatan kişi arkadaşınız değil, düşmanınızdır.” ifadelerini kullandı.

KANSU: PASİF İÇİCİLER 3700 ÇEŞİT GAZDAN ETKİLENİYOR
Bağımlılık ve tütün kullanımının zararları hakkında öğrencilere bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Kansu ise sigaranın serbest satılabilmesi nedeniyle insan sağlığını tehdit eden en tehlikeli faktörler arasında yer aldığını söyledi. Sigaranın sağlık sorunları kadar sosyal ve ekonomik sorunlara da yol açtığını kaydeden Kansu şöyle dedi: “Sigaranın içinde 4 binin üzerinde kanserojen ve toksik madde bulunuyor. Kanser hastalıklarının yüzde 22’si sigaradan kaynaklanıyor. Sigara dumanı pasif içiciler için de aktif içiciler kadar tehlikeli. Pasif içiciler sigara içilen bir ortamda 3700 çeşit gazdan zarar etkileniyor. Sigara dumanına maruz kalan bir kişinin kalp krizi geçirme ve akciğer kanserine yakalanma riski oldukça fazla. Bu yüzden sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.”