Kurucu'dan

Dünya Böbrek Günü kapsamında konferans düzenlendi

İstanbul Medipol Üniversitesi ve Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile Dünya Böbrek Günü kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Aydın Ünal, Türkiye’de ve dünyada en sık ihtiyaç duyulan organın böbrek olduğunu söyledi.

14.03.2019
Dünya Böbrek Günü kapsamında konferans düzenlendi

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO, GSTMF Türk Müziği Bölümü ve Beykoz İlçe Sağlık Müdürlüğü ortaklığında Dünya Böbrek Günü kapsamında bir konferans düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatih Kale, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Aydın Ünal, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek, GSTMF Türk Müziği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Gidiş, öğretim üyelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler ile çok sayıda öğrenci katılım sağladı. Öğretim Görevlisi Banu Zorlu Ata’nın sunuculuğunu üstlendiği programda Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Hanefi Özbek ile Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Gidiş müzik dinletisi gerçekleştirdi.

PROF ÜNAL: TUZU AZALTARAK 2,5 MİLYON ÖLÜM ÖNLENEBİLİR

Konferansta konuşan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nefroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Aydın Ünal böbreklerimizi korumak için tuz kullanılmasının azaltılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de ve dünyada en sık ihtiyaç duyulan organın böbrek olduğunu vurgulayan Ünal şöyle dedi: “Ülkemizde yaklaşık 63 bin hastaya diyaliz uygulanıyor. Bu hastaların 22 bine yakını kadavra vericiden böbrek nakli bekliyor. Ülkemizde 2017 içinde toplam 3 bin 330 hastaya böbrek nakli yapılmıştır ve bu hastaların yalnızca beşte birinde böbrek verici kaynağı kadavra olmuştur. Böbrek nakli bekleme listesindeki hasta sayısını azaltmak için organ naklini artırmamız gerekiyor. Böbrek yetmezliğinin en başta gelen nedenleri arasında diyabet ve hipertansiyon yer alıyor. Türkiye’de günlük yaklaşık 18 gram tuz tüketiliyor. Aşırı tüketim, böbreklerimiz başta olmak üzere birçok organımıza zarar veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketiminin günlük 5 gramdan daha az olması gerektiğini öneriyor. Tuz tüketimi önerilen seviyeye düşürüldüğü takdirde dünyada her yıl yaklaşık 2,5 milyon ölüm önlenebilir.”