Kurucu'dan

İpşirli: Türkiye’de aydın problemi var

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta konuşan Öğretim Üyemiz Prof. İpşirli Türkiye’nin geçmişten bugüne aydın problemi yaşadığını söyledi.

7.03.2019
İpşirli: Türkiye’de aydın problemi var

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen konferans dizisinin bu haftaki konuğu Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mehmet İpşirli oldu. Güney Kampüste düzenlenen konferansta İpşirli ‘Geçmişten Günümüze Aydın Problemlerimiz’ başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin geçmişten bu yana aydın problemi olduğuna dikkat çeken İpşirli, problemin halk nazarında mizaha konu olduğunu söyledi. Osmanlı Devleti’nin 600 sene hukuk sistemine dayalı olarak yönetilmesinde dönemin aydınları olan ulema sınıfının rolüne dikkat çeken İpşirli şöyle dedi: “Türkiye’nin aydın problemi yani okumuş insan problemi var. Halk nazarında mizahlara konu olacak kadar derinden görülür. Burada temel sorular, aydınlarımız tüm iyi niyet ve gayretine rağmen bu kadarını mı yapabiliyor yoksa yaptığı hesap kitap sonucu meseleleri görmezden mi geliyor? Bu sorular sadece bugün için değil geçmiş içinde sorulması gereken sorular. Halk, aydını ‘kendi çıkarını düşünüyor’ ifadesiyle, basit mantıkla ifade ediyor. Geçmişte ve günümüzde aydınlar hep eleştirilmiştir ancak iyi işlere de imza atmıştır. Osmanlı Devleti 600 sene bir hukuk sistemine dayalı yönetildiyse bu sistemi kuran o dönemin aydınları olan ulema sınıfıdır. Osmanlı inanç sistemi malum Sünni bir inanç sistemidir. Ulema bu sistemin dönüşümü ve muhafazası için çok mücadele etmiştir. Biz genelde medreseli aydınlardan bahsediyoruz ama isimlerini çok fazla bilmediğimiz taşra aydınları da var. Bu aydınlar tabiri caizse oradaki halkı dantel gibi işlemiştir. Taşranın devlete olan sadakati konusunda çok faydalı olmuşlardır. Tanzimat’a kadar aydının referansı İslam, Tanzimat’tan sonra ise referans Batı. Tanzimat Dönemi aydınları iyi yetişmiş insanlardı ancak iyi niyetlerine rağmen referansları tamamen farklıydı. Referansları onların giderek halktan kopmalarına sebep oldu. Eleştirdiğimiz Osmanlı aydınları ise her şeye rağmen halk ile aynı değerlere sahipti.”